Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 19 Listopad, 2009

Smaki i smaczki kuchni mniejszości narodowych i etnicznych we Wrocławiu

Wśród mieszkańców powojennego Wrocławia znaleźli się Polacy, których los rzucił tu z różnych regionów kraju i z dawnych Kresów Wschodnich, a także reemigranci powracający z Francji, Belgii, byłej Jugosławii czy Rumunii. Wrocław stał się też domem dla mniejszości niemieckiej, ukraińskiej, łemkowskiej,  żydowskiej, ormiańskiej, karaimskiej, bułgarskiej, romskiej, od 1951 roku greckiej i macedońskiej, a od 1956 roku węgierskiej. Każda z tych grup ludności wniosła swoje zwyczaje, także kulinarne.
 
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zobacz również
Specjały greckie (2009-11-19 15:03:42)
Zapraszamy Państwa do działu Mniejszości narodowe, w którym dziś zaprezentujemy kuchnię wrocławskich Greków.
 
Wróć ...
Aktualności - Smaki i smaczki kuchni mniejszości narodowych i etnicznych we Wrocławiu
.
Dolfil