Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 17 Listopad, 2016

Konkurs Ale Pasztet

Przed nami kolejna odsłona konkursu Ale Pasztet!, odbywającego się w ramach VI Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich! 18 i 19 listopada w Zamku Kliczków zakwalifikowani do finału kucharze staną do konkursu, a ich zadaniem będzie przygotowanie dwóch dań: przekąski, czyli pasztetu w autorskiej odsłonie oraz dania głównego. Konkurs będzie rozstrzygany w trzech kategoriach: uczniów szkół gastronomicznych, kucharzy profesjonalnych i amatorów. Przygotowane dania mają bazować na lokalnych produktach, takich jak znane w kuchni polskiej grzyby, owoce runa leśnego, miód czy czerwone mięso. Samo miejsce, czyli Zamek Kliczków, idealnie wkomponowuję się w charakter imprezy. Zamek Kliczków doskonale znany jest wszystkim odwiedzającym oraz lokalnej społeczności z  kultywowania polskich tradycji i czerpania garściami inspiracji z  naturalnego bogactwa regionu. Misją konkursu jest promowanie Dolnego Śląska i jego dziedzictwa kulinarnego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Konkurs Ale Pasztet! jest jednym z ważniejszych wydarzeń w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Finaliści startujący w kategorii kucharzy profesjonalnych będą ubiegać się o nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017, który odbędzie się we wrześniu 2017 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro. Zaprezentowane dania i ich receptury zostaną wpisane na listę produktów tradycyjnych. Prestiżu nadaje także fakt, iż Festiwal wyłania kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
 
Wróć ...
Aktualności - Konkurs Ale Pasztet
.
Dolfil