Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 20 Grudzień, 2016

Wigilia PASK

Kilka dni temu szefowie kuchni, a także inne osoby związane z branżą gastronomiczną oraz dziennikarze kulinarni, zrzeszeni w Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, spotkali się na uroczystej wieczerzy wigilijnej. Wigilia odbyła się w siedzibie PASK i studiu kulinarnym w Mikołowie.
Zanim rozpoczęliśmy ucztowanie, połamaliśmy się opłatkiem i złożyliśmy sobie życzenia. Jak zapewne domyślacie się, potrawy miały smak wyjątkowy. Wszak przygotowali je sami mistrzowie kulinarni!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Co znalazło się na pięknie nakrytym stole? Tradycyjne zupy: czerwony postny barszcz z uszkami i zabielona śmietaną zupa grzybowa z makaronem. Furorę zrobiła jednak inna „polewka” – małopolski barszcz grzybowy. Jest to esencjonalna, postna zupa grzybowa bez dodatku śmietany. Swój wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak zawdzięcza zakwasowi z mąki pszennej, który dodaje się do zupy pod koniec gotowania. Barszcz był przepyszny!
Oczywiście królowały ryby: karpie pieczone i rewelacyjne pstrągi pieczone i wędzone, no i śledzie. Na półmiskach nie mogło zabraknąć pierogów z kapustą kiszoną i grzybami, były też gołąbki z dodatkiem sosu grzybowego, kompot z suszu, zimne przystawki i mnóstwo słodkich bożonarodzeniowych wypieków. Chociaż trudno w to uwierzyć – bo to taka prościutka potrawa – ale swoim smakiem zachwycała... kapusta z grochem.
Zdjęcie: Elżbieta Włodarczyk-Ayel
 
Wróć ...
Aktualności - Wigilia PASK
.
Dolfil