Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 29 Grudzień, 2016

Ale Pasztet! Wyniki

Lepiej późno niż wcale. Z pewnym opóźnieniem chcemy przekazać Wam wyniki konkursu Ale Pasztet!, odbywającego się rokrocznie w Zamku Kliczków. Uczniowie szkół gastronomicznych, amatorzy i profesjonaliści stanęli do zawodów, aby sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kuchni regionalnej.
Przygotowywane dania miały bazować na lokalnych produktach, takich jak znane w kuchni polskiej grzyby, owoce runa leśnego, miód czy czerwone mięso. Celem konkursu była promocja Dolnego Śląska i jego dziedzictwa kulinarnego. Dużym zainteresowaniem publiczności cieszyła się konkurencja dań jednogarnkowych rozgrywana na świeżym powietrzu. Drużyny pracowały pod czujnym okiem eksperckim Sylwii Biały i Mariusza Szweda. Efektem była wielka uczta prosto z kociołków podgrzewanych na ogniu!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Osobną konkurencją było przygotowanie pasztetu. W niej brylowała Pani Ewa Matuszewska, właścicielka gospodarstwa rolnego w Łazie. Najlepszy gulasz przygotowało Stowarzyszenie Łaz Zielony Las. W konkurencji szkół gastronomicznych zwyciężyli uczniowie ZSOiZ z Bolesławca. Jeśli chodzi o kucharzy profesjonalnych, to główna nagroda trafiła do Dawida Koniora i Bartosza Puchałka z Restauracji Miodowa 8 w Wadowicach.
Mariusz Szwed zapytany o oczekiwania co do przyszłorocznej edycji odpowiedział: Myślę, że konkurs coraz bardziej się rozwija. W przyszłym roku chciałbym tu wrócić i zobaczyć, że tych stanowisk jest nie siedem, nie osiem, a czterdzieści! Niech przychodzą całe rodziny, szkoły, znajomi, niech się łączą przy tym, bo to jest świetna rzecz! Każdy może dołożyć coś od siebie i stworzyć jedno fajne danie.
Podobnego zdania jest Łukasz Grzesik, szef kuchni Zamku Kliczków, jeden ze współorganizatorów, który również nie ma wątpliwości co do potencjału konkursu: Jestem bardzo zadowolony z tegorocznego Ale Pasztetu! Jednym z naszych większych sukcesów, jako organizatorów, było zaangażowanie lokalnej społeczności, z czego jesteśmy bardzo dumni! Coraz wyższy poziom konkursu każe z nadzieją patrzeć w przyszłość. Już dziś zastanawiamy się nad motywem przewodnim przyszłorocznej edycji. A w Borach Dolnośląskich jest naprawdę z czego wybierać…. Zapowiadając przyszłoroczną edycję, zaostrzył wszystkim apetyt na więcej kulinarnych doznań w Zamku Kliczków.
Zwycięzcy Ale Pasztet! 2016:
PROFESJONALIŚCI:
I. Dawid Konior i Bartosz Puchałka - Restauracja Miodowa 8 - Wadowice
II. Kamil Filipski i Bartosz Murawski - Garden Culinary Team - Warszawa
III. Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski - Restauracja Delight – Łódź
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
I. Krzysztof Ozga i Martyna Dybał - BOLESŁAWIEC - ZSOiZ im.mjra. Henryka Sucharskiego
II. Daniel Stabiński i Jakub Szczygielski - WARSZAWA - ZSG im. prof. E. Pijanowskiego
III. Krzysztof Kochański i Maciej Żurek - IŁOWA – ZSP
Gratulacje!
 
Wróć ...
Aktualności - Ale Pasztet! Wyniki
.
Dolfil