Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 04 Maj, 2017

Na szlaku kulinarnym

Kilka tygodni temu pisaliśmy o inauguracji projektu, który dotyczy utworzenia szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”. Przypomnijmy inicjatorem była Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, a organizatorem jest Dolnośląska Organizacja Turystyczna. Z przyjemnością informujemy, że prace nad wytyczeniem szlaku ruszyły pełną parą.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Kapitułę czeka ogrom pracy – zresztą bardzo przyjemnej – związanej z realizacją tego projektu. W tej chwili przed nami wizyta w ponad trzydziestu zgłoszonych obiektach, a za nami – w kilku z nich. Byliśmy już w Restauracji Książęca w Książu, w Plazie we Wrocławiu, w Dworzysku w Szczawnie Zdroju. Jeszcze w tym tygodniu wybieramy się na Barkę Tumską, do Karczmy Młyńskiej oraz do Art Restauracji. Przyznacie, że brzmi to ambitnie.
W tym roku ukaże się publikacja prezentująca restauracje, które znajdą się na szlaku. Zdjęcia wykonuje na bieżąco, tzn. podczas naszych wizyt studyjnych, fotograf Wiesław Jurewicz. Na razie mogę uchylić tylko rąbka tajemnicy, i powiem Wam, że zdjęcia są naprawdę wyjątkowe, koncentrują uwagę na kunszcie kucharzy. Wyjątkowa jest też aranżacja prezentowanych specjałów na..., no właśnie, wcale nie na talerzu.
Oczywiście szlak będzie się rozwijał, w ciągu kolejnych lat ewoluował, na razie kładziemy podwaliny. Wiemy, że pasją wielu dolnośląskich szefów kuchni jest dzisiaj nie tylko odkrywanie zapomnianych smaków, odtwarzanie dawnych receptur, ale przede wszystkim pochylanie się z szacunkiem nad różnorodnością regionalnych produktów. Na takim fundamencie tworzą nową kuchnię regionu. I taka właśnie kuchnia będzie promowana na szlaku.
Jeśli jesteście zainteresowani przystąpieniem do szlaku Smaki Dolnego Śląska, kontaktujcie się z biurem DOT.
 
Wróć ...
Aktualności - Na szlaku kulinarnym
.
Dolfil