Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 14 , 2017

Rysy, czyli Kucharze na szczycie

Akcja „Kucharze na szczycie” odbędzie się 22 sierpnia w Zakopanem. Organizują ją najlepsi polscy szefowie kuchni, by wesprzeć kolegę, który uległ wypadkowi. Około 60 kucharzy z 200-osobowej ekipy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na Rysy i tam przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe.
Na dole odbędą się pokazy kulinarne, koncerty, jarmark kwestowy wraz z różnymi atrakcjami: konkursami, pokazami live cooking, czyli gotowania na żywo. Uświetnieniem wydarzenia będą koncerty solowe artystów i kapel popowych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na Placu Niepodległości w Zakopanem zgromadzi się około 130-150 kucharzy, którzy będą dzielić się z innymi swoją wiedzą, doradzać gościom, jak gotować smacznie i niedrogo, jak zaoszczędzić czas w kuchni itp. Projekt będzie realizowany podczas 49. Międzynarodowego Festiwalu Folkloru i Produktu Regionalnego. Pomysłodawcy akcji mają nadzieję, że dzięki temu w ich kiermaszu może uczestniczyć nawet 3-4 tysiące osób.
Inicjatorem i głównym organizatorem całej akcji jest stowarzyszenie Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends. Wśród oficjalnych partnerów wydarzenia znalazły się również: Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Carving Team Poland i Klub Szefów Kuchni.
Do projektu dołączyło wiele znanych i cenionych firm, hoteli i restauracji, co cieszy organizatorów – cały czas dołączają nowe!
Pieniądze, zebrane dzięki temu przedsięwzięciu, zostaną przeznaczone na zakup protezy biodynamicznej dla kolegi – kucharza, który stracił dłoń podczas pracy na kuchni. Celem jest zebranie 120 tysięcy złotych.
W imieniu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej zapraszamy Was do udziału w tej szlachetnej – i pełnej dobrych smaków – akcji!
 
Wróć ...
Aktualności - Rysy, czyli Kucharze na szczycie
.
Dolfil