Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 24 , 2017

Wrocławskie Święto Mąki

Już po raz szesnasty spotkamy się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego na Wrocławskim Święcie Mąki, które jest organizowane zawsze w ostatnią niedzielę wakacji. W tym roku wypada 27 sierpnia.
Plenerowa impreza – nawiązująca do młynarskich i piekarskich tradycji Wrocławia – ma charakter pikniku rodzinnego i jest adresowana do mieszkańców miasta oraz turystów odwiedzających dolnośląską stolicę.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Tradycyjny festyn wypełnią warsztaty oraz kiermasz znakomitych wypieków i wyrobów cukierniczych z najlepszych wrocławskich piekarni i cukierni oraz miodów, soków i innych produktów spod znaku zdrowej żywności.
Atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu członków Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej –   Marka Starzyńskiego, Łukasza Marenina i Kamili Rozkosz. Pokaz wspomagać będzie nasza koleżanka redakcyjna – Agnieszka Hajbura Michałowska.
Tematem przewodnim jest, oczywiście, mąka. Będziemy mogli nie tylko zobaczyć, jak się robi, ale przede wszystkim degustować podpłomyki tradycyjne i podpłomyki nowoczesne, chipsy z mąki ryżowej, desery z chipsami i sezonowymi owocami. To nie wszystko. Sprawdzimy także, jak smakuje ziemia jadalna oraz przygotowane własnym sumptem jogurty owocowe. Pokazy połączone z degustacją odbędą się między 12 a 15.
W tym samym czasie zaplanowany jest konkurs kulinarny dla dzieci. Zadaniem konkursowym będzie zaprezentowanie najlepszej kompozycji deseru z półproduktów przygotowanych przez szefów kuchni. Nagrody ufundowała firma Philipiak.
Bądźcie tam koniecznie!
 
Wróć ...
Aktualności - Wrocławskie Święto Mąki
.
Dolfil