Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 31 , 2017

Konferencja w Art Hotelu

Było ciekawie i bardzo smacznie! Gdzie? Podczas oficjalnej konferencji prasowej – Dni Karpia 2017, zorganizowanej 30 sierpnia w Art Hotelu.
Spotkanie poprowadziła Inga Demianiuk Ozga – koordynator wydarzeń – Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” oraz Magda Mańkowska (Kocham Jeść). Gościem konferencji była Julka Cymbaluk, zwyciężczyni popularnego telewizyjnego programu kulinarnego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jaki będzie tegoroczny program Dni Karpia? Jak co roku bardzo urozmaicony i ciekawy. Szczegóły znajdziecie na stronie: dnikarpia.barycz.pl
Zapraszamy do zapoznania się z programem i do udziału w wydarzeniach. Smakujcie, świętujcie i odkrywajcie uroki Doliny Baryczy w ramach Dni Karpia!
O tym, jak fantastyczne dania można przygotować z karpia i innych produktów z Doliny Baryczy świadczą zaprezentowane podczas konferencji specjały. I tak: szef kuchni Art Hotelu przygotował zupę rybną z karpia, karpia z kurkami w śmietanowym sosie oraz karpia po luterańsku, przyrządzonego zgodnie z dawną wrocławską recepturą. Grzegorz Pomietło – jak na Mistrza przystało – zawsze zaskakuje swoich gości.
Tym razem zaskoczył nas niezwykłym sosem. Wyczuwało się w nim słodycz miodu, goryczkę piwa regionalnego i coś jeszcze. Tym czymś, zresztą bardzo trudnym do rozpoznania, okazał się ocet z... akacji. Danie było po prostu wyśmienite.

Pani Jolanta Bogatsu z Zagrody Grabownica z Doliny Baryczy przygotowała słynne, wielokrotnie nagrodzone w różnych konkursach, pierogi z nadzieniem z karpia. Nikogo nie trzeba było namawiać do ich degustacji.
Z kolei Dariusz Pietrzyk, szef kuchni w Gospodzie 8 Ryb w Rudzie Sułowskiej, zapraszał do spróbowania wyśmienitych przystawek z karpia i innych ryb słodkowodnych ze Stawów Milickich. Zarówno pasztet z karpia z suszonymi pomidorami i kaparami, terrina z amura ze szpinakiem i twarożkiem koperkowym oraz tatar z wędzonego jesiotra smakowały wybornie.

Podczas konferencji swoje przysmaki zaprezentowali także producenci z Doliny Baryczy: Gospodarstwo Michał Sznajder (kiszonki), Gospodarstwo Skowroński (pomidory), Gospodarstwo Dziekan (soki i jabłka) oraz Piekarnia Rybka z Gądkowic (chleb komiśniak).
Karp i wszystkie produkty objęte są certyfikatem produktu lokalnego Dolina Baryczy Poleca.
 
Wróć ...
Aktualności - Konferencja w Art Hotelu
.
Dolfil