Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 25 Wrzesień, 2017

Kulinarny Puchar Polski

27 września w Poznaniu odbędzie się 17 edycja Kulinarnego Pucharu Polski. O wejście do finału tego prestiżowego w środowisku gastronomii konkursu walczyło blisko 200 kucharzy w dziesięciu konkursach nominowanych.
Kwalifikacje do KPP trwały przez cały rok. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przyznano 10 nominacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski. W tegorocznej edycji KPP wystąpią laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu, którzy będą bronić tytułu. Oto lista finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2017:
1. Łukasz Daszyński z Technikum Gastronomicznego im.Karola Libelta w Poznaniu i Klaudia Jankowska, zwycięzcy Primerba Cup 2016
2. Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2016
3. Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu, zwycięzcy 5. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów
4. Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore 8 w Bielsku-Białej, zwycięzcy 6. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
5. Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu, zwycięzcy Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la Cuisine Martell 2017
6. Paweł Spodzieja z Hotel HP Park w Poznaniu – zwycięzca 14. edycja Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych i Marcin Owsianny
7. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, zwycięzcy 9. edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
8. Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów, zwycięzca 4. edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku oraz Igor Praczyński
9. Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku, zwycięzcy 3. edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
10. Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy z Hotelu Blue Diamond, zwycięzcy 4. edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
11. Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu, zwycięzcy 12. edycji Międzynarodowych Mistrzostw w Podawaniu Baraniny.
Uczestnicy zakwalifikowani do KPP będą musieli wykazać się w trzech konkurencjach, przygotowując przystawkę, danie główne oraz deser. Oceniać ich będzie międzynarodowe Jury.
Ostateczny werdykt sędziów i najlepszy kulinarny duet w Polsce poznamy podczas uroczystej Gali 27 września. Szczegółowe informacje na temat finalistów KPP 2017 prezentowane są na www.kpp.mtp.pl
 
Wróć ...
Aktualności - Kulinarny Puchar Polski
.
Dolfil