Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 04 Październik, 2017

XIV Dolnośląski Festiwal Dyni

W niedzielę, 8 października, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego zaprasza na XIV Dolnośląski Festiwal Dyni – największą doroczną imprezę, cieszącą się ogromną popularnością wśród mieszkańców Dolnego Śląska. Wydarzenie to promuje kulinarne, zdrowotne i dekoracyjne walory warzyw dyniowatych.
Będziemy mogli zobaczyć rekordową dynię i najdziwniejsze okazy wyhodowane przez znanych ogrodników oraz spróbować smacznych dyniowych potraw. Zaplanowano także plener plastyczny, wystawy, występ zespołu pieśni i tańca, konkursy oraz zabawy dla dzieci. Na kiermaszu można będzie zaopatrzyć się w dynie jadalne i ozdobne najrozmaitszych odmian, miody, oleje roślinne, ciekawe przyprawy, zdrową żywność oraz wyroby rękodzielnicze.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W programie:
• „Największa dynia” – tradycyjny konkurs na największą dynię. Aleja główna pod dębem. Rozpoczęcie ważenie godzina 11.00; rozstrzygnięcie konkursu ok. godziny 12:00.
• Najcięższa dynia z ub. roku – 540,5 kg, rekord Polski – 640 kg (2015 r.; hodowcy p. Dominik Kędziak).
• „Najdziwniejsza dynia” – wystawa na trawniku pod kasztanowcami.
• Rozstrzygnięcie konkursu przez komisję godzina 12.00.
• Plener plastyczny „Dyniowe naczynia” – od godz. 10.00 do 13.30, (ogłoszenie wyników godz. 14.30).
• Konkurs „Dyniowe przebranie” godz. 12:00-13:00 Rozstrzygnięcie konkursu o godz. 13:30 na scenie głównej.
• „Najsmaczniejsza dynia”- konkurs kulinarny. Kawiarnia Caffe Flora przy placu z fontanną.
• Rozstrzygnięcie konkursu o godzinie 14.30. Organizator zaprasza do przynoszenia własnych potraw z dynią.
• Ogłoszenie wyników konkursów, wręczanie nagród – godz. 15.30 – plac koło fontanny na terenie działu ozdobnego.
Atrakcją tegorocznej edycji Dolnośląskiego Festiwalu Dyni będzie pokaz kulinarny – połączony z degustacją – w wykonaniu członków polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Tematem przewodnim będą oczywiście dyniowe przysmaki.
W tym roku po raz pierwszy Polska Akademia Sztuki Kulinarnej objęła patronatem konkurs kulinarny na „Najsmaczniejszą dynię”. Jury przyzna nagrody i wyróżnienia w trzech kategoriach: chleby, dania, przetwory.
Imprezy towarzyszące:
• Wystawy.
• Kiermasze; ponad 100 stoisk spożywczych, pamiątkarskich, artystycznych i przemysłowych oferujących artykuły tematyczne związane z dyni.
• Występy artystyczne.
Zapraszamy!!!
 
Wróć ...
Aktualności - XIV Dolnośląski Festiwal Dyni
.
Dolfil