Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 17 Marzec, 2018

Zielona Dolina

Tematem wiodącym III Międzynarodowej Konferencji „Człowiek Żywność Zdrowie" – zorganizowanej przez Uniwersytet Medyczny i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – był „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia" (16-17 marca).
To długofalowy projekt, który zakłada, że nasz region może stać się najbardziej konkurencyjnym w skali światowej producentem żywności funkcjonalnej, suplementów diety, nutraceutyków i żywności wysokiej jakości. To gałąź produkcji, która niesie olbrzymie zyski. Dolny Śląsk ma wszelkie przesłanki, by stać się liderem w tej dziedzinie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
– Program Zielona Dolina jest modelowym przykładem współpracy uczelni, biznesu i samorządów, nakierowanym na rozwój ważnej gałęzi dolnośląskiej gospodarki – mówił podczas konferencji prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
– Celem strategicznym programu jest reaktywacja i modernizacja sektora rolno-spożywczego w regionie w perspektywie do 2030 roku. Realizacja programu przyczyni się do utworzenia regionalnych klastrów technologicznych w obszarze wysokiej jakości prozdrowotnej żywności, co przyczyni się do podniesienia poziomu zdrowia i jakości życia społeczeństwa regionu – podkreślał prof. T. Trziszka.
Konferencji towarzyszyły prezentacje – połączone z degustacją – dolnośląskich produktów regionalnych. Wśród wystawców były m.in. Sery Ślubowskie, Kiszonki Sznajderów i Winnica Anna.
 
Wróć ...
Aktualności - Zielona Dolina
.
Dolfil