Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 24 Marzec, 2018

Dolnośląska Wielkanoc

Prezentacje Wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek to największe tego typu wydarzenie we Wrocławiu, prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli tradycji ludowych, dobrej kuchni i miłośników rękodzieła.
Tegoroczna edycja imprezy (24 marca) była – jak zwykle zresztą – doskonałą okazją do tego, aby przekonać się, jak smakuje Wielkanoc na Dolnym Śląsku. Oczywiście różnorodnie, co wynika z uwarunkowań historycznych i kulturowych w naszym regionie. I tak oto na wielkanocnych stołach spotkały się przysmaki charakterystyczne dla różnych regionów przedwojennej Polski, a także z dawnych Kresów Rzeczpospolitej, skąd przyjechali na Dolny Śląsk nasi rodzice czy dziadkowie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W prezentacjach wzięło udział 26 kół gospodyń wiejskich z różnych zakątków naszego regionu. Co było na stołach? Mogliśmy spróbować m.in. świątecznej paschy, mazurków, wspaniale wyrośniętych lukrowanych bab wielkanocnych, żuru, rozmaitych pasztetów i pasztecików, ręcznie wypiekanych chlebów i… paski, czyli pięknie ozdobionego pieczywa obrzędowego. Nie zabrakło serników i innych ciast oraz potraw z jajkami w roli głównej.

Prezentacje Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych były świetną okazją nie tylko do skosztowania świątecznych przysmaków, ale również do rozmów z gospodyniami i zaczerpnięcia kulinarnych inspiracji.
Podczas przedświątecznego spotkania rozstrzygnięty został wojewódzki konkurs na najpiękniejsze symbole Wielkanocy: palmy oraz pisanki zrobione przez panie z kół gospodyń wiejskich. Wydarzenie uświetniły występy dolnośląskich zespołów ludowych i artystycznych.
Współorganizatorami wydarzenia byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląska Izba Rolnicza. Partnerem spotkania był Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.
 
Wróć ...
Aktualności - Dolnośląska Wielkanoc
.
Dolfil