Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Niedziela, 22 Listopad, 2009

Gotujmy z sercem i miłością, czyli przepisy brata Rafała

Przez wiele stuleci receptury i przepisy klasztornych kuchni franciszkańskich były okryte tajemnicą. Nawet same tradycje zakonne mówią, „Aby bracia bez potrzeby nie wchodzili do kuchni czy innych miejsc pracy” w celu zachowania spokoju, ładu i tajemnic. Dziś możemy poznać smaki i smaczki tej kuchni.
W prezentowanym dziale brat Rafał Gorzołka podzieli się z nami tym, co związane jest z franciszkańskim stołem, a ponieważ Zakon Braci Mniejszych obchodzi 800-lecie istnienia, z tej racji brat Rafał pragnie wszystkich włączyć w radość franciszkanów i zaprasza do wspólnego świętowania przy stole franciszkańskim.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Brat Rafał Gorzołka wstąpił do Zakonu Braci Mniejszych w 1995 roku. Od 1997 roku pracuje w kuchni jako kucharz. Z zawodu jest piekarzem, w zakonie zdobył kwalifikacje kucharza z tytułem mistrza. Obecnie jest dyrektorem Kuchni Charytatywnej we Wrocławiu i kucharzem dla wspólnoty klasztornej, gdzie rozwija swoje powołanie.
Te przepisy, jak i wiele innych receptur, wymagają specjalnego dodatku – mówi brat Rafał. – Każdy, kto będzie próbował swych sił w kuchni, niech nie zapomni o głównym składniku: o sercu. Gotujmy z sercem i miłością!
 
Wróć ...
Aktualności - Gotujmy z sercem i miłością, czyli przepisy brata Rafała
.
Dolfil