Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 24 Listopad, 2009

Wieści z Dolnego Śląska

Dolny Śląsk słynie z imprez i świąt lokalnych, które podkreślają jego wyjątkowy koloryt kulturowy oraz bogactwo potraw i produktów tradycyjnych. Celem imprez kulinarnych jest zachowanie dziedzictwa kulturowego. Choć jest ono w tym regionie Polski w dużej mierze „młode”, bo liczące sobie zaledwie kilkadziesiąt lat, jest niezwykle różnorodne i bogate, tak jak różnorodne są tradycje kulinarne wszystkich Dolnoślązaków.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
By pokazać różnice oraz przywrócić świetność często zapomnianych potraw organizowane są konkursy kulinarne, w których obok siebie występują zespoły folklorystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich i zawodowi kucharze, niejednokrotnie ze znanych restauracji. Amatorzy przygotowują dania, które od pokoleń przyrządza się w ich domach, natomiast profesjonaliści serwują tradycyjne potrawy w sposób współczesny. Efekt jest wspaniały!
W dziale Wieści z Dolnego Śląska będziemy Państwa informować o ważnych wydarzeniach kulinarnych na Dolnym Śląsku i zachęcać do poznawania niezwykle ciekawych smaków Dolnego Śląska.
 
Wróć ...
Aktualności - Wieści z Dolnego Śląska
.
Dolfil