Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Nowa odsłona ZSG we Wrocławiu

2018-02-14
– Pierwszy raz w historii mając 70 lat stajemy się coraz młodsi – stwierdziła Małgorzata Frydel dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu podczas konferencji  poprzedzającej zaszczytny jubileusz.
Odsłon: 137
 Zobacz więcej ... 

Zaproszenie do Paszowic

2018-02-04
Wprawdzie do Wielkanocy jest jeszcze sporo czasu, karnawał w pełni, ale do naszej redakcji już napływają pierwsze zaproszenia do udziału w  spotkaniach przedświątecznych. Jest wśród nich zaproszenie do udziału w  11. Kaczawskim Jarmarku Wielkanocnym, który odbędzie się 25 marca, w  Niedzielę Palmową w Paszowicach.
– Celem Jarmarku jest promocja naszego regionu, zwanego Krainą Wygasłych Wulkanów, prezentacja dorobku kulturalnego związanego ze świętami Wielkiej Nocy, a także pokazanie nas samych – mieszkańców Gór i Pogórza Kaczawskiego – mówi  Małgorzata Świderska Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Paszowicach.
Odsłon: 130
 Zobacz więcej ... 

Volare Ristorante Pizzeria

2018-01-19
– „Volare, cantare, mangiare”, czyli latać, śpiewać, jeść – to motto najlepiej ilustruje charakter naszej restauracji – mówi właścicielka lokalu Mirosława Adamczak, zapraszając w progi Ristorante Volare. – Zależy nam na tym, aby było pysznie i radośnie, żeby przy stołach biesiadowały całe rodziny, spotykali się przyjaciele – dodaje p. Mirosława.
Odsłon: 174
 Zobacz więcej ... 

W bożonarodzeniowym klimacie

2017-12-11
Spośród wielu wydarzeń przedświątecznych organizowanych na Dolnym Śląsku wyróżnia się Polsko-Czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej. W tym roku hasłem przewodnim jarmarku były „Bakalie na wigilijnym stole” (10 grudnia).
Odsłon: 165
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2017

2017-12-01
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” zaprosiło organizatorów wydarzeń organizowanych w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy, wszystkich partnerów oraz uczestników konkursu Mistrz Karpia 2017 na uroczystą konferencję podsumowującą tegoroczną edycję Dni Karpia.
Odsłon: 166
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląsko w ZSG

2017-11-29
Wytrawni dolnośląscy szefowie kuchni mają swoich następców – uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu oraz z innych dolnośląskich szkół, kształcących przyszłych kucharzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej uczą się tam przyrządzać wspaniałe nowoczesne potrawy z wykorzystaniem dolnośląskich produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.
Odsłon: 175
 Zobacz więcej ... 

Tajemnica talerza

2017-11-23
Tej jesieni będzie się głośno mówiło we Wrocławiu o jedynej w swoim rodzaju kolacji degustacyjnej oraz o wyjątkowym komponencie dań, jakim jest „Tajemnica talerza – 7 zagadkowych dań i 7 zagadkowych koktajli” w restauracji Pod Papugami. Wydarzeniu temu od początku towarzyszyła aura tajemniczości i moc niespodzianek.
Odsłon: 159
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia

2017-11-22
Już wkrótce – 30 listopada – poznamy laureatów tegorocznej edycji konkursu Mistrz Karpia, zorganizowanego przez stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy. Konkurs został rozstrzygnięty 21 listopada w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach, a patronat nad nim miała Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.
Odsłon: 165
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia

2017-10-20
Tylko do 27 października można nadsyłać zgłoszenia do udziału w konkursie Mistrz Karpia 2017! Czasu jest więc naprawdę niewiele.
Przypominamy, w tym roku konkurs odbywać się będzie w dwóch niezależnych odsłonach:
I część to Mistrz Karpia nagroda jury (professional) –  skierowany do restauracji, które  brały udział w kolacjach rybnych 2017. Konkurs rozegrany zostanie w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa „Ryba do syta” oraz „potrawa z ryb z Doliny Baryczy dla dzieci”. Jurorami będą m.in. przedstawiciele Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Odsłon: 166
 Zobacz więcej ... 

Brama miasta

2017-10-07
Zwieńczeniem ponad dwuletnich prac nad projektem dotyczącym remontu i modernizacji Hotelu Grand we Wrocławiu było spotkanie wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w rozpoczęcie tego przedsięwzięcia.
Podczas konferencji w Hotelu Piast (4 października) w wielkim skrócie przedstawiono efekt długiej i wytężonej, ale niezwykle wartościowej pracy wielu osób i instytucji, w tym profesorów wrocławskich uczelni, Miejskiego Konserwatora Zabytków, Architekta Miasta, przedstawicieli stowarzyszeń urbanistycznych, rad osiedli oraz głównego projektanta, wykonawcy oraz inwestora projektu Grand.
Odsłon: 178
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil