Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Ale Pasztet! Wyniki

2016-12-29
Lepiej późno niż wcale. Z pewnym opóźnieniem chcemy przekazać Wam wyniki konkursu Ale Pasztet!, odbywającego się rokrocznie w Zamku Kliczków. Uczniowie szkół gastronomicznych, amatorzy i profesjonaliści stanęli do zawodów, aby sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kuchni regionalnej.
Przygotowywane dania miały bazować na lokalnych produktach, takich jak znane w kuchni polskiej grzyby, owoce runa leśnego, miód czy czerwone mięso. Celem konkursu była promocja Dolnego Śląska i jego dziedzictwa kulinarnego. Dużym zainteresowaniem publiczności cieszyła się konkurencja dań jednogarnkowych rozgrywana na świeżym powietrzu. Drużyny pracowały pod czujnym okiem eksperckim Sylwii Biały i Mariusza Szweda. Efektem była wielka uczta prosto z kociołków podgrzewanych na ogniu!
Odsłon: 174
 Zobacz więcej ... 

Wigilia PASK

2016-12-20
Kilka dni temu szefowie kuchni, a także inne osoby związane z branżą gastronomiczną oraz dziennikarze kulinarni, zrzeszeni w Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, spotkali się na uroczystej wieczerzy wigilijnej. Wigilia odbyła się w siedzibie PASK i studiu kulinarnym w Mikołowie.
Zanim rozpoczęliśmy ucztowanie, połamaliśmy się opłatkiem i złożyliśmy sobie życzenia. Jak zapewne domyślacie się, potrawy miały smak wyjątkowy. Wszak przygotowali je sami mistrzowie kulinarni!
Odsłon: 192
 Zobacz więcej ... 

Prezentacje wojewódzkie

2016-12-16
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zapraszają na Prezentacje wojewódzkie Tradycyjnych Stołów Wigilijnych Dolny Śląsk 2016 w sobotę, 17 grudnia o godzinie 11 w Pasażu Grunwaldzkim przy placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu (poziom 0).
Odsłon: 194
 Zobacz więcej ... 

Jarmark w Ścinawce Średniej

2016-12-09
Jarmark Bożonarodzeniowy organizowany od kilku lat w tej położonej u podnóża Gór Stołowych miejscowości ma już swoją tradycję, sprawdzoną formułę i stałych bywalców. Naprawdę warto tu być! Dlaczego?
Dlatego, że zawsze można nacieszyć się smakiem wspaniałych potraw przygotowanych przez miejscowe koła gospodyń wiejskich, seniorów z lokalnie działającego stowarzyszenia, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, producentów i restauratorów oraz Sąsiadów z Czech.
Odsłon: 198
 Zobacz więcej ... 

Jarmark w Krotoszycach

2016-12-09
Do świąt Bożego Narodzenia pozostało już niewiele czasu, dlatego przygotowujemy się do nich pełną parą. W wielu dolnośląskich miejscowościach odbywają się prezentacje stołów bożonarodzeniowych, jarmarki, festyny.
Doskonałą okazją do degustacji świątecznych przysmaków przygotowanych przez mieszkańców Gór i Pogórza Kaczawskiego będzie Jubileuszowy – dziesiąty – Kaczawski Jarmark Bożonarodzeniowy.
Odsłon: 180
 Zobacz więcej ... 

Konkurs Ale Pasztet

2016-11-17
Przed nami kolejna odsłona konkursu Ale Pasztet!, odbywającego się w ramach VI Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich! 18 i 19 listopada w Zamku Kliczków zakwalifikowani do finału kucharze staną do konkursu, a ich zadaniem będzie przygotowanie dwóch dań: przekąski, czyli pasztetu w autorskiej odsłonie oraz dania głównego. Konkurs będzie rozstrzygany w trzech kategoriach: uczniów szkół gastronomicznych, kucharzy profesjonalnych i amatorów. Przygotowane dania mają bazować na lokalnych produktach, takich jak znane w kuchni polskiej grzyby, owoce runa leśnego, miód czy czerwone mięso. Samo miejsce, czyli Zamek Kliczków, idealnie wkomponowuję się w charakter imprezy. Zamek Kliczków doskonale znany jest wszystkim odwiedzającym oraz lokalnej społeczności z  kultywowania polskich tradycji i czerpania garściami inspiracji z  naturalnego bogactwa regionu. Misją konkursu jest promowanie Dolnego Śląska i jego dziedzictwa kulinarnego.
Odsłon: 229
 Zobacz więcej ... 

Regionalny konkurs w ZSG

2016-11-14
Kinga Mulawka i Michał Kantor z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – laureaci pierwszego miejsca VII edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci skąd jesteś” – rozegranego 9 listopada w szkole przy ulicy Kamiennej, zaintrygowali swoją pomysłowością jurorów.
Odsłon: 276
 Zobacz więcej ... 

10 lat KGW w Smolcu

2016-10-26
Spotkania ze wspaniałymi kulinariami i folklorem w Smolcu zawsze są wyjątkowe. Nie inaczej było tym razem, zwłaszcza że Koło Gospodyń Wiejskich w tej położonej w pobliżu Wrocławia miejscowości obchodziło 10 rocznicę reaktywacji (23 października).
Kołem od początku istnienia steruje p. Henryka Rybak. Jak przyznają członkowie stowarzyszenia – tak, tak w tym KGW są także panowie – bardzo wysoko stawia poprzeczkę i jest bardzo, bardzo wymagająca. Z drugiej strony, p. Henia potrafi zarazić wszystkich swoimi pomysłami i serdecznością.
Odsłon: 263
 Zobacz więcej ... 

Nie ma jak dynia

2016-10-13
Dyniowe szaleństwo, czyli Dolnośląski Festiwal Dyni w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego, to coroczna impreza, podczas której nie tylko można podziwiać największe i najdziwniejsze dynie oraz różnego rodzaju kompozycje z dyń, ale także degustować potrawy, ciasta i pyszne przetwory z tego warzywa.
Odsłon: 324
 Zobacz więcej ... 

Gdzie duch...

2016-09-12
...spotyka się z przestrzenią – świątynie, arcydzieła, pomniki” to hasło przewodnie Europejskich Dni Dziedzictwa 2016. W tym roku dolnośląskie obchody EDD zainaugurowały wydarzenia przygotowane przez Towarzystwo Kulturalne Żydów w Polsce i GH ELAMCO POLAND dla Wrocławia ESK 2016 w Muzeum Etnograficznym (8 września).
Odsłon: 374
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil