Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Na Skalnej Półce

2016-09-09
Fundacja „Serce Barda” zaprosiła polskich i czeskich miłośników średniowiecza, minerałów i... tradycyjnych kulinariów na Skalną Półkę u podnóża  Gór Bardzkich (3 września).
Wyjątkową okazją do spotkania był jubileusz 5-lecia Fundacji, której celem jest podejmowanie działań na rzecz rekonstrukcji dziedzictwa historyczno-kulturowego Barda Śląskiego oraz ochrona dóbr kultury, zabytków i przyrody.
Odsłon: 319
 Zobacz więcej ... 

Na pierogi

2016-09-01
4 września wielbiciele pierogów powinni wybrać się do Paszowic. W programie 9 Święta Pierogów jest mnóstwo atrakcji z tymi przysmakami w roli głównej. 
Odsłon: 359
 Zobacz więcej ... 

Dożynki

2016-09-01
Co roku po zbiorach, jak Polska długa i szeroka, w gminach, powiatach i województwach odbywają się dożynki. Dziękowanie za plony i wręczanie gospodarzom pachnącego bochna chleba upieczonego z tegorocznego ziarna to część chłopskiej tradycji i naszej kultury ludowej. 
Odsłon: 418
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze smaki dolnośląskie 2016

2016-08-24
Sery zagrodowe, pieczywo, naturalne wędliny, niecodzienne przetwory z warzyw i owoców, wina i nalewki oraz inne produkty żywnościowe i potrawy rywalizowały o laur pierwszeństwa w XVI edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (20 sierpnia).
Odsłon: 361
 Zobacz więcej ... 

Biesiady kresowe

2016-08-09
Już po raz dwudziesty pierwszy na zamku Grodziec odbyła się Międzynarodowa Biesiada Zespołów Kresowych (6 sierpnia). Upłynęła pod znakiem kresowej muzyki, piosenek i potraw wileńskich, lwowskich, poleskich, stanisławowskich…
W konkursie potraw i nalewek kresowych wzięło udział osiem zespołów ludowych. Komisja konkursowa wybrała spośród kilkudziesięciu zaprezentowanych dań najsmaczniejsze potrawy, przygotowane zgodnie ze starymi recepturami przywiezionymi z dawnych Kresów Rzeczpospolitej. 
Odsłon: 351
 Zobacz więcej ... 

Galicyjskie Smaki

2016-07-11
Już po raz trzeci w Narolu odbył się nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski konkurs kulinarny „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro” (9 lipca). Konkurs był najważniejszym wydarzeniem XVII Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza, a poprzedzony został konferencją naukową „Rozsmakuj się w Roztoczu”.
Odsłon: 405
 Zobacz więcej ... 

150 lat KGW

2016-07-06
Nie tylko świetnie pieką, gotują, śpiewają, tańczą, ale również wyszywają, tkają, wyplatają, dekorują, kultywują dawne obrzędy i obyczaje, a swoje talenty potrafią doskonale wykorzystywać. O kim mowa? Oczywiście o Kołach Gospodyń Wiejskich!
Odsłon: 479
 Zobacz więcej ... 

Certyfikaty DBP

2016-07-01
W „Starym Młynie” w Niesułowicach odbyła się uroczysta Gala wręczenia certyfikatów Użytkownikom Znaku „Dolina Baryczy Poleca”(27 czerwca). W ten sposób uhonorowano producentów i usługodawców z tego obszaru Dolnego Śląska.
Certyfikaty wręczali Marta Kamińska (przewodnicząca Kapituły) i Inga Demianiug-Ozga oraz członkowie dziewięcioosobowej kapituły i Ambasadorowie Znaku Dolina Baryczy Poleca – Zbigniew Koźlik oraz pisząca te słowa.
 
Odsłon: 390
 Zobacz więcej ... 

Potęga smaków

2016-06-26
O jakie smaki chodzi? Oczywiście dolnośląskie! Całą Polskę ogarnęła moda na lokalne i regionalne jedzenie, a nasz region ma się czym w tej materii pochwalić. 23 czerwca uroczyście uhonorowano laureatów trzeciej edycji konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.
Odsłon: 441
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Słodkości

2016-06-14
Laureatem pierwszego miejsca w tegorocznej edycji Festiwalu Słodkości w Wambierzycach (11 czerwca), jest koło gospodyń wiejskich ze Ścinawki Górnej. Nagroda została przyznana za „tort dyplomatyczny”. Wyróżnienie jurorzy przyznali KGW ze Ścinawki Średniej za ciasto „ananasowiec”. Natomiast puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej przypadł w udziale KGW z Suszyny za ciasto „Calineczka”.
Odsłon: 493
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil