Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Nie ma jak dynia

2016-10-13
Dyniowe szaleństwo, czyli Dolnośląski Festiwal Dyni w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego, to coroczna impreza, podczas której nie tylko można podziwiać największe i najdziwniejsze dynie oraz różnego rodzaju kompozycje z dyń, ale także degustować potrawy, ciasta i pyszne przetwory z tego warzywa.
Odsłon: 377
 Zobacz więcej ... 

Gdzie duch...

2016-09-12
...spotyka się z przestrzenią – świątynie, arcydzieła, pomniki” to hasło przewodnie Europejskich Dni Dziedzictwa 2016. W tym roku dolnośląskie obchody EDD zainaugurowały wydarzenia przygotowane przez Towarzystwo Kulturalne Żydów w Polsce i GH ELAMCO POLAND dla Wrocławia ESK 2016 w Muzeum Etnograficznym (8 września).
Odsłon: 431
 Zobacz więcej ... 

Na Skalnej Półce

2016-09-09
Fundacja „Serce Barda” zaprosiła polskich i czeskich miłośników średniowiecza, minerałów i... tradycyjnych kulinariów na Skalną Półkę u podnóża  Gór Bardzkich (3 września).
Wyjątkową okazją do spotkania był jubileusz 5-lecia Fundacji, której celem jest podejmowanie działań na rzecz rekonstrukcji dziedzictwa historyczno-kulturowego Barda Śląskiego oraz ochrona dóbr kultury, zabytków i przyrody.
Odsłon: 360
 Zobacz więcej ... 

Na pierogi

2016-09-01
4 września wielbiciele pierogów powinni wybrać się do Paszowic. W programie 9 Święta Pierogów jest mnóstwo atrakcji z tymi przysmakami w roli głównej. 
Odsłon: 398
 Zobacz więcej ... 

Dożynki

2016-09-01
Co roku po zbiorach, jak Polska długa i szeroka, w gminach, powiatach i województwach odbywają się dożynki. Dziękowanie za plony i wręczanie gospodarzom pachnącego bochna chleba upieczonego z tegorocznego ziarna to część chłopskiej tradycji i naszej kultury ludowej. 
Odsłon: 467
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze smaki dolnośląskie 2016

2016-08-24
Sery zagrodowe, pieczywo, naturalne wędliny, niecodzienne przetwory z warzyw i owoców, wina i nalewki oraz inne produkty żywnościowe i potrawy rywalizowały o laur pierwszeństwa w XVI edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (20 sierpnia).
Odsłon: 414
 Zobacz więcej ... 

Biesiady kresowe

2016-08-09
Już po raz dwudziesty pierwszy na zamku Grodziec odbyła się Międzynarodowa Biesiada Zespołów Kresowych (6 sierpnia). Upłynęła pod znakiem kresowej muzyki, piosenek i potraw wileńskich, lwowskich, poleskich, stanisławowskich…
W konkursie potraw i nalewek kresowych wzięło udział osiem zespołów ludowych. Komisja konkursowa wybrała spośród kilkudziesięciu zaprezentowanych dań najsmaczniejsze potrawy, przygotowane zgodnie ze starymi recepturami przywiezionymi z dawnych Kresów Rzeczpospolitej. 
Odsłon: 398
 Zobacz więcej ... 

Galicyjskie Smaki

2016-07-11
Już po raz trzeci w Narolu odbył się nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski konkurs kulinarny „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro” (9 lipca). Konkurs był najważniejszym wydarzeniem XVII Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza, a poprzedzony został konferencją naukową „Rozsmakuj się w Roztoczu”.
Odsłon: 450
 Zobacz więcej ... 

150 lat KGW

2016-07-06
Nie tylko świetnie pieką, gotują, śpiewają, tańczą, ale również wyszywają, tkają, wyplatają, dekorują, kultywują dawne obrzędy i obyczaje, a swoje talenty potrafią doskonale wykorzystywać. O kim mowa? Oczywiście o Kołach Gospodyń Wiejskich!
Odsłon: 528
 Zobacz więcej ... 

Certyfikaty DBP

2016-07-01
W „Starym Młynie” w Niesułowicach odbyła się uroczysta Gala wręczenia certyfikatów Użytkownikom Znaku „Dolina Baryczy Poleca”(27 czerwca). W ten sposób uhonorowano producentów i usługodawców z tego obszaru Dolnego Śląska.
Certyfikaty wręczali Marta Kamińska (przewodnicząca Kapituły) i Inga Demianiug-Ozga oraz członkowie dziewięcioosobowej kapituły i Ambasadorowie Znaku Dolina Baryczy Poleca – Zbigniew Koźlik oraz pisząca te słowa.
 
Odsłon: 456
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil