Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Certyfikaty DBP

2016-07-01
W „Starym Młynie” w Niesułowicach odbyła się uroczysta Gala wręczenia certyfikatów Użytkownikom Znaku „Dolina Baryczy Poleca”(27 czerwca). W ten sposób uhonorowano producentów i usługodawców z tego obszaru Dolnego Śląska.
Certyfikaty wręczali Marta Kamińska (przewodnicząca Kapituły) i Inga Demianiug-Ozga oraz członkowie dziewięcioosobowej kapituły i Ambasadorowie Znaku Dolina Baryczy Poleca – Zbigniew Koźlik oraz pisząca te słowa.
 
Odsłon: 406
 Zobacz więcej ... 

Potęga smaków

2016-06-26
O jakie smaki chodzi? Oczywiście dolnośląskie! Całą Polskę ogarnęła moda na lokalne i regionalne jedzenie, a nasz region ma się czym w tej materii pochwalić. 23 czerwca uroczyście uhonorowano laureatów trzeciej edycji konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.
Odsłon: 453
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Słodkości

2016-06-14
Laureatem pierwszego miejsca w tegorocznej edycji Festiwalu Słodkości w Wambierzycach (11 czerwca), jest koło gospodyń wiejskich ze Ścinawki Górnej. Nagroda została przyznana za „tort dyplomatyczny”. Wyróżnienie jurorzy przyznali KGW ze Ścinawki Średniej za ciasto „ananasowiec”. Natomiast puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej przypadł w udziale KGW z Suszyny za ciasto „Calineczka”.
Odsłon: 506
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze smaki Dolnego Śląska - wyniki

2016-06-06
Ser typu Hallumi grillowy ze Ślubowa, kiełbasa golędzinowska sucha, konfitura z zielonych orzechów włoskich, sernik z koziej ricotty na spodzie z białej gryki, miód nawłociowy ze Spiżarni Miodowej, to tylko kilka produktów, którym przyznano tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.
Odsłon: 408
 Zobacz więcej ... 

Najlepszy Smak Dolnego Śląska

2016-05-28
Konkurs o takim właśnie tytule zostanie rozegrany 3 czerwca, podczas Europy na widelcu. Ma on na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z regionu Dolnego Śląska oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.
Odsłon: 384
 Zobacz więcej ... 

Europa na widelcu 2016 - program

2016-05-26
W tym roku menu Europy na widelcu będzie wyjątkowe, bo okazja jest wyjątkowa – Wrocław nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury! Skosztować więc będzie można zarówno kuchni wrocławskiej, jak i kuchni innych miast, które nosiły to zaszczytne miano.
Tradycyjnie świętowanie rozpocznie się jarmarkiem produktów. Od 1 do 5 czerwca będzie można skosztować i kupić produkty regionalne. 3 czerwca to dzień wrocławski i dolnośląski, a 4 czerwca to Biesiada Europejskich Stolic Kultury.
Odsłon: 401
 Zobacz więcej ... 

Gościnnie na pograniczu śląsko-łużyckim

2016-05-22
Niezwykle złożone procesy historyczne i osadnicze sprawiły, że jest to obszar wielokulturowy. Pogranicze śląsko-łużyckie zawsze stanowiło – i dziś stanowi – miejsce styku, zderzenia i przenikania się różnych kultur kulinarnych. To dlatego dziedzictwo kulinarne jest tu tak bogate.
Odsłon: 695
 Zobacz więcej ... 

Gościnnie w Dolinie Baryczy

2016-05-11
Partnerstwo dla Doliny Baryczy zorganizowało nie lada gratkę dla wrocławskich i dolnośląskich szefów kuchni oraz osób związanych z branżą gastronomiczną, a był to wyjazd studyjny, prowadzący szlakiem produktów oznaczonych prestiżowym znakiem promocyjnym „Dolina Baryczy Poleca” (10 maja).
Odsłon: 413
 Zobacz więcej ... 

Majówkowo

2016-05-05
Miłośnicy muzyki folkowej i ludowej oraz przysmaków z grilla spotkali się podczas pierwszego majowego weekendu na Plenerowym Pikniku Sąsiedzkim, zorganizowanym na terenie Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.
Odsłon: 367
 Zobacz więcej ... 

Perski Izerski

2016-04-26
Slow Food Dolny Śląsk – jako patron cyklu Jarmarków Perskich Izerskich – serdecznie zaprasza, wraz z Chwastożercami i swoimi Partnerami – na pierwszą w tym roku edycję Jarmarku Perski Izerski.
Odsłon: 675
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil