Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Dożynki

2016-09-01
Co roku po zbiorach, jak Polska długa i szeroka, w gminach, powiatach i województwach odbywają się dożynki. Dziękowanie za plony i wręczanie gospodarzom pachnącego bochna chleba upieczonego z tegorocznego ziarna to część chłopskiej tradycji i naszej kultury ludowej. 
Odsłon: 494
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze smaki dolnośląskie 2016

2016-08-24
Sery zagrodowe, pieczywo, naturalne wędliny, niecodzienne przetwory z warzyw i owoców, wina i nalewki oraz inne produkty żywnościowe i potrawy rywalizowały o laur pierwszeństwa w XVI edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (20 sierpnia).
Odsłon: 444
 Zobacz więcej ... 

Biesiady kresowe

2016-08-09
Już po raz dwudziesty pierwszy na zamku Grodziec odbyła się Międzynarodowa Biesiada Zespołów Kresowych (6 sierpnia). Upłynęła pod znakiem kresowej muzyki, piosenek i potraw wileńskich, lwowskich, poleskich, stanisławowskich…
W konkursie potraw i nalewek kresowych wzięło udział osiem zespołów ludowych. Komisja konkursowa wybrała spośród kilkudziesięciu zaprezentowanych dań najsmaczniejsze potrawy, przygotowane zgodnie ze starymi recepturami przywiezionymi z dawnych Kresów Rzeczpospolitej. 
Odsłon: 420
 Zobacz więcej ... 

Galicyjskie Smaki

2016-07-11
Już po raz trzeci w Narolu odbył się nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski konkurs kulinarny „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro” (9 lipca). Konkurs był najważniejszym wydarzeniem XVII Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza, a poprzedzony został konferencją naukową „Rozsmakuj się w Roztoczu”.
Odsłon: 478
 Zobacz więcej ... 

150 lat KGW

2016-07-06
Nie tylko świetnie pieką, gotują, śpiewają, tańczą, ale również wyszywają, tkają, wyplatają, dekorują, kultywują dawne obrzędy i obyczaje, a swoje talenty potrafią doskonale wykorzystywać. O kim mowa? Oczywiście o Kołach Gospodyń Wiejskich!
Odsłon: 564
 Zobacz więcej ... 

Certyfikaty DBP

2016-07-01
W „Starym Młynie” w Niesułowicach odbyła się uroczysta Gala wręczenia certyfikatów Użytkownikom Znaku „Dolina Baryczy Poleca”(27 czerwca). W ten sposób uhonorowano producentów i usługodawców z tego obszaru Dolnego Śląska.
Certyfikaty wręczali Marta Kamińska (przewodnicząca Kapituły) i Inga Demianiug-Ozga oraz członkowie dziewięcioosobowej kapituły i Ambasadorowie Znaku Dolina Baryczy Poleca – Zbigniew Koźlik oraz pisząca te słowa.
 
Odsłon: 504
 Zobacz więcej ... 

Potęga smaków

2016-06-26
O jakie smaki chodzi? Oczywiście dolnośląskie! Całą Polskę ogarnęła moda na lokalne i regionalne jedzenie, a nasz region ma się czym w tej materii pochwalić. 23 czerwca uroczyście uhonorowano laureatów trzeciej edycji konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.
Odsłon: 522
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Słodkości

2016-06-14
Laureatem pierwszego miejsca w tegorocznej edycji Festiwalu Słodkości w Wambierzycach (11 czerwca), jest koło gospodyń wiejskich ze Ścinawki Górnej. Nagroda została przyznana za „tort dyplomatyczny”. Wyróżnienie jurorzy przyznali KGW ze Ścinawki Średniej za ciasto „ananasowiec”. Natomiast puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej przypadł w udziale KGW z Suszyny za ciasto „Calineczka”.
Odsłon: 572
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze smaki Dolnego Śląska - wyniki

2016-06-06
Ser typu Hallumi grillowy ze Ślubowa, kiełbasa golędzinowska sucha, konfitura z zielonych orzechów włoskich, sernik z koziej ricotty na spodzie z białej gryki, miód nawłociowy ze Spiżarni Miodowej, to tylko kilka produktów, którym przyznano tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.
Odsłon: 465
 Zobacz więcej ... 

Najlepszy Smak Dolnego Śląska

2016-05-28
Konkurs o takim właśnie tytule zostanie rozegrany 3 czerwca, podczas Europy na widelcu. Ma on na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z regionu Dolnego Śląska oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.
Odsłon: 452
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil