Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Zdrowo przetrwać zimę

2010-02-26
Zimą nasz organizm pracuje na wolniejszych obrotach. Stajemy się ociężali i senni. Trudniej nam utrzymać wagę w ryzach. Wiosną z przerażeniem spostrzegamy, że dorobiliśmy się nadwagi. Więc tak jak nasi przodkowie na przednówku chętnie przechodzimy na dietę.
Dieta nie musi oznaczać rezygnowania z jedzenia smacznych potraw. Wprowadźmy do naszego codziennego menu lecznicze zioła przyprawowe. Cząber, anyż, bazylia, rozmaryn, boże drzewko – stosujmy do potraw nie tylko po to, aby poprawić ich smak. Również dlatego, aby wspomóc pracę układu trawiennego.
Odsłon: 642
 Zobacz więcej ... 

Czekoladziarnia zaprasza dzieci

2010-02-25
W najbliższą niedzielę, 28 lutego, Czekoladziarnia przy ul. Włodkowica zaprasza dzieci z rodzicami na kolejne spotkanie z cyklu Czekoladowe niedziele – „Wrocławski Sezam, czyli skarby Muzeum Archidiecezjalnego”. Wśród wspólnie odkrywanych skarbów muzealnych będą rzeźby, obrazy, przedmioty codziennego użytku, a nawet… mumia!
Odsłon: 620
 Zobacz więcej ... 

Pod Gryfami

2010-02-25
„Jeszcze nikt tego oficjalnie nie napisał, ale będąc we Wrocławiu, jeśli się nie siądzie na chwilę Pod Gryfami, jednej z najstarszych kupieckich kamieniczek w Rynku, na kawie albo nie spróbuje polędwicy podawanej na różne sposoby, to jakby coś ważnego nam umknęło.
O wyjątkowości tego miejsca świadczą nie tylko goście i stali bywalcy, ale przed wszystkim ciepło, które z niego emanuje. Od antresoli w kawiarni po najgłębsze piwnice z XIV wieku, w których podaje się najwyborniejsze dania i najprzedniejsze wina”.
[Krzysztof Kucharski, Posiłek we dwoje]
Odsłon: 852
 Zobacz więcej ... 

Dolnoślązacy w eliminacjach regionalnych PRIMERBA CUP 2010

2010-02-19
Rozpoczął się kolejny etap konkursu PRIMERBA CUP, jednego z tych, których zwycięzca bierze udział w Kulinarnym Pucharze Polski – czołowym konkursie dla szefów kuchni w naszym kraju.
Jury wyłoniło 52 dwuosobowe drużyny do eliminacji regionalnych, które odbędą się kolejno w:
• reg. zach. – 23 lutego w Poznaniu
• reg. pn.  – 25 marca w Gdańsku
• reg. pn.-wsch. – 26 marca w Olsztynie
• reg. pd.-wsch – 13 kwietnia w Kielcach
• reg. pd.-centr. – 14 kwietnia w Częstochowie
Odsłon: 1779
 Zobacz więcej ... 

Postnie

2010-02-18
W dawnej kuchni polskiej poczesne miejsce zajmowały posty. Poszczenie nie miało jednak nic wspólnego z umartwianiem się. Wprost przeciwnie, ambicją każdej pani domu było, by w dni postne błysnąć kunsztem kulinarnym.
Także dziś w Wielkim Poście (czterdziestodniowy okres postu przygotowujący do Świąt Wielkanocnych) wielu z nas ogranicza jedzenie mięsa. Oznacza to naprawdę poważne umartwienie tylko dla tych, którzy nie potrafią smacznie przyrządzić potraw jarskich
.
 
Odsłon: 648
 Zobacz więcej ... 

Charytatywny bal Rektora Politechniki Wrocławskiej

2010-02-15
100 par wzięło udział w charytatywnym balu Rektora Politechniki Wrocławskiej, zorganizowanym z okazji obchodów 100-lecia Uczelni Technicznych we Wrocławiu. Bal odbył się w ostatnią sobotę karnawału, 13 lutego, w auli gmachu głównego politechniki.
W czasie balu przeprowadzona została tradycyjna aukcja, z której całkowity dochód przekazany zostanie Fundacji Rozwoju Politechniki Wrocławskiej na fundusz dla niepełnosprawnych studentów politechniki.
W tym roku podczas licytacji darów zebrano na ten cel 22 tysiące złotych. Największą cenę osiągnęły pejzaż przekazany przez prof. Eugeniusza Rusińskiego z Politechniki Wrocławskiej (2700 zł) i martwa natura Jana Romanowskiego.
Odsłon: 663
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Kulinarny - Międzynarodowe Targi Turystyczne 2010

2010-02-15
Ponad 250 wystawców z całego świata przyjechało w weekend (12-14 II) do Wrocławia, aby zaprezentować się na Międzynarodowych Targach Turystycznych w Hali Stulecia.
Atrakcją targów był Konkurs na Dolnośląski Specjał Kulinarny, który odbył się w sobotę. Organizatorami konkursu byli Dolnośląska Loża Kulinarna, Biuro Promocji Miasta, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, portal Smaki Wrocławia oraz organizatorzy targów.
Odsłon: 610
 Zobacz więcej ... 

Walentynki, uczta pełna wiktuałów Afrodyty

2010-02-12
Ostrygi, migdały, orzechy, szparagi. Do tego mango, kiść winogron, czekolada, szampan – tak, tak, to afrodyzjaki. W Dniu Zakochanych warto zwyczajną kolację przemienić w ucztę pod znakiem afrodyzjaków, zdolną wyostrzyć zmysły…  Czy wiecie, ile w wyścigu o czyjeś serce może dla nas zrobić kawior albo deser czekoladowy?
Menu pełne afrodyzjaków przygotowali szefowie kuchni wrocławskich restauracji. To tylko kilka propozycji:
Odsłon: 656
 Zobacz więcej ... 

Nadchodzi tłusty czwartek

2010-02-08
Tłusty czwartek to polska specjalność. Rozpoczyna ostatki, czyli sześć dni objadania się i zabawy.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła,
dobrych pączków nasmażyła
– jak nakazuje tradycja, gdy szaleństwo karnawałowe dobiega końca, najwyższa pora smażyć pączki.
Odsłon: 618
 Zobacz więcej ... 

V Dolnośląski Bal Gastronoma

2010-02-08
W sobotę 30 stycznia b.r. w sali bankietowej „Concerto” w Hotelu Scandic we Wrocławiu odbył się V Dolnośląski Bal Gastronoma. Pomysłodawcą oraz organizatorem balu jest Jadwiga Juszko, prezes Dolnośląskiej Loży Kulinarnej. Bal odbywa się co roku w karnawale a jego ideą jest integracja coraz liczniejszej grupy dolnośląskich gastronomów, szefów kuchni oraz przedstawicieli firm z sektora HoReCa.
Odsłon: 682
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil