Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Kuchmistrz nowy dla łakotnisiow...

2010-02-05
„Najistotniejsza staranność tak gospodyni dobrej, jako zdatnego kucharza i zdatnej kucharki na tym się w większej części zasadza, aby wiedziała, jakim sposobem odmianę przyjemną czynić w potrawach. Albowiem jak najkosztowniejsze i trudne do sporządzenia potrawy tracą wtedy swą cenę, gdy często na stół dawanymi bywają, tak i przeciwnie nie raz do łakotek przyzwyczajone podniebienie bogacza, jedynie dla odmiany potraw w wiejskim sporządzonych guście pragnąć zwykło […]”.
Odsłon: 686
 Zobacz więcej ... 

Coś na pocieszenie

2010-02-02
Luty to trudny miesiąc. Zima już nas zmęczyła, karnawał się kończy, a wiosny za oknem ciągle jeszcze nie widać. Właśnie podczas takich mroźnych zimowych dni przychodzi nam do głowy, żeby wyrzucić do kosza wszelkie noworoczne postanowienia o odchudzaniu i zjeść coś naprawdę dobrego. I słusznie!
Odsłon: 742
 Zobacz więcej ... 

Smakami Dolnego Śląska

2010-01-28
Serdecznie zapraszamy do nowego działu Przepisów – Smakami Dolnego Śląska. Znajdą w nim Państwo receptury na potrawy prezentowane w programie M2 On i Ona Telewizji Wrocław – „Smakami Dolnego Śląska”. Program przygotowują znani wrocławscy dziennikarze – Magda Pawlinow i Marek Obszarny.
Odsłon: 922
 Zobacz więcej ... 

Wrocławska Kutia i kolędowanie

2010-01-24
W piątek, 22 stycznia, już po raz czternasty odbyło się tradycyjne spotkanie bożonarodzeniowe mniejszości narodowych i etnicznych mieszkających we Wrocławiu. Podczas słynnej, symbolicznej wigilii spotkali się Polacy, Ukraińcy, Niemcy, Żydzi, Łużyczanie, Grecy, Austriacy, Czesi, Ormianie, Karaimi.
Przy stołach gości usadzał mistrz ceremonii, siła sprawcza tych wyjątkowych spotkań, Ihor Salamon – przewodniczący Związku Ukraińców we Wrocławiu.
Wśród znamienitych gości byli greckokatoliccy, prawosławni, ewangeliccy i katoliccy duchowni
.
 
Odsłon: 702
 Zobacz więcej ... 

Pyszna rozgrzewka na chłodne wieczory, czyli przepisy na grzańca

2010-01-21
Znamy idealny sposób na zimowe chłody. To łyk aromatycznego gorącego napoju!
Historia grzańca (grzanego wina lub piwa z dodatkami) sięga średniowiecza, kiedy to uznawany był za napój leczniczy. Podtrzymywał bowiem na zdrowiu w mroźne dni. I po dziś dzień kubek grzańca doskonale rozgrzewa. Jest wiele rodzajów tego napoju. Jego podstawą może być wytrawne lub półwytrawne czerwone wino, piwo, winiak, miód pitny. Do tego aromatyczne przyprawy, m.in. goździki, cynamon, kardamon, wanilia i miód. Pamiętajmy, że najlepiej wybierać te gatunki wina, które mają wieloowocowy aromat.
Odsłon: 617
 Zobacz więcej ... 

Bar Tempo, czyli uprzywilejowane dziecko dawnej wrocławskiej gastronomii

2010-01-21
„Bar Tempo urodził się 27 kwietnia 1961 roku o godzinie 13 i od razu stał się uprzywilejowanym dzieckiem wrocławskiej gastronomii. Nie dość, że wyprzedził „Wikinga” i „Barbarę”, to na dodatek był dzieckiem bardzo pożądanym – we Wrocławiu mamy na każdy tysiąc mieszkańców 20,3 miejsca gastronomiczne, podczas gdy np. Kraków ma 33, Poznań 33,9 miejsca.
Odsłon: 551
 Zobacz więcej ... 

VIII Bal Charytatywny

2010-01-17
W sobotę, 16 stycznia, w Hali Stulecia odbył się największy w Polsce bal dobroczynny. Był to już ósmy bal charytatywny zorganizowany przez wrocławską parę prezydencką – Annę i Rafała Dutkiewiczów.
Zebrane podczas aukcji pieniądze trafią, podobnie jak w latach ubiegłych, do
Dolnośląskiego Centrum Pediatrycznego im. Korczaka.
Odsłon: 722
 Zobacz więcej ... 

Kulinarna Orkiestra zagrała na Dolnym Śląsku

2010-01-14
Na całym Dolnym Śląsku Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy już po raz drugi zbierała pieniądze dla dzieci z chorobami nowotworowymi i na doposażenie klinik onkologicznych w sprzęt specjalistyczny. W Jeleniej Górze-Cieplicach XVIII Finał WOŚP wsparła „Kulinarna Orkiestra” Klubu Kucharzy Sudeckich pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Odsłon: 682
 Zobacz więcej ... 

Cymes i inne żydowskie specjały

2010-01-11
Kuchnia Wrocławia to również potrawy żydowskie. Na co dzień rzadko jednak korzystamy z przepisów kuchni żydowskiej. Mało kto wie, co to cymes (rodzaj deseru z marchwi) czy gefilte fisz (pulpety rybne). Najwyższa pora więc to zmienić!
Odsłon: 1812
 Zobacz więcej ... 

Karczma Młyńska - Hotel Tumski

2010-01-09
Lokalizacja wśród kanałów Odry, w sąsiedztwie Ostrowa Tumskiego sprawia, że jest to jedno z magicznych miejsc Wrocławia. To lokal z historią w tle, rozpieszczający swoich gości daniami kuchni staropolskiej z elementami kuchni europejskiej i wyśmienitymi deserami.
Odsłon: 1255
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil