Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Nadchodzi tłusty czwartek

2010-02-08
Tłusty czwartek to polska specjalność. Rozpoczyna ostatki, czyli sześć dni objadania się i zabawy.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek,
a Bartkowa uwierzyła,
dobrych pączków nasmażyła
– jak nakazuje tradycja, gdy szaleństwo karnawałowe dobiega końca, najwyższa pora smażyć pączki.
Odsłon: 631
 Zobacz więcej ... 

V Dolnośląski Bal Gastronoma

2010-02-08
W sobotę 30 stycznia b.r. w sali bankietowej „Concerto” w Hotelu Scandic we Wrocławiu odbył się V Dolnośląski Bal Gastronoma. Pomysłodawcą oraz organizatorem balu jest Jadwiga Juszko, prezes Dolnośląskiej Loży Kulinarnej. Bal odbywa się co roku w karnawale a jego ideą jest integracja coraz liczniejszej grupy dolnośląskich gastronomów, szefów kuchni oraz przedstawicieli firm z sektora HoReCa.
Odsłon: 697
 Zobacz więcej ... 

Kuchmistrz nowy dla łakotnisiow...

2010-02-05
„Najistotniejsza staranność tak gospodyni dobrej, jako zdatnego kucharza i zdatnej kucharki na tym się w większej części zasadza, aby wiedziała, jakim sposobem odmianę przyjemną czynić w potrawach. Albowiem jak najkosztowniejsze i trudne do sporządzenia potrawy tracą wtedy swą cenę, gdy często na stół dawanymi bywają, tak i przeciwnie nie raz do łakotek przyzwyczajone podniebienie bogacza, jedynie dla odmiany potraw w wiejskim sporządzonych guście pragnąć zwykło […]”.
Odsłon: 701
 Zobacz więcej ... 

Coś na pocieszenie

2010-02-02
Luty to trudny miesiąc. Zima już nas zmęczyła, karnawał się kończy, a wiosny za oknem ciągle jeszcze nie widać. Właśnie podczas takich mroźnych zimowych dni przychodzi nam do głowy, żeby wyrzucić do kosza wszelkie noworoczne postanowienia o odchudzaniu i zjeść coś naprawdę dobrego. I słusznie!
Odsłon: 756
 Zobacz więcej ... 

Smakami Dolnego Śląska

2010-01-28
Serdecznie zapraszamy do nowego działu Przepisów – Smakami Dolnego Śląska. Znajdą w nim Państwo receptury na potrawy prezentowane w programie M2 On i Ona Telewizji Wrocław – „Smakami Dolnego Śląska”. Program przygotowują znani wrocławscy dziennikarze – Magda Pawlinow i Marek Obszarny.
Odsłon: 935
 Zobacz więcej ... 

Wrocławska Kutia i kolędowanie

2010-01-24
W piątek, 22 stycznia, już po raz czternasty odbyło się tradycyjne spotkanie bożonarodzeniowe mniejszości narodowych i etnicznych mieszkających we Wrocławiu. Podczas słynnej, symbolicznej wigilii spotkali się Polacy, Ukraińcy, Niemcy, Żydzi, Łużyczanie, Grecy, Austriacy, Czesi, Ormianie, Karaimi.
Przy stołach gości usadzał mistrz ceremonii, siła sprawcza tych wyjątkowych spotkań, Ihor Salamon – przewodniczący Związku Ukraińców we Wrocławiu.
Wśród znamienitych gości byli greckokatoliccy, prawosławni, ewangeliccy i katoliccy duchowni
.
 
Odsłon: 716
 Zobacz więcej ... 

Pyszna rozgrzewka na chłodne wieczory, czyli przepisy na grzańca

2010-01-21
Znamy idealny sposób na zimowe chłody. To łyk aromatycznego gorącego napoju!
Historia grzańca (grzanego wina lub piwa z dodatkami) sięga średniowiecza, kiedy to uznawany był za napój leczniczy. Podtrzymywał bowiem na zdrowiu w mroźne dni. I po dziś dzień kubek grzańca doskonale rozgrzewa. Jest wiele rodzajów tego napoju. Jego podstawą może być wytrawne lub półwytrawne czerwone wino, piwo, winiak, miód pitny. Do tego aromatyczne przyprawy, m.in. goździki, cynamon, kardamon, wanilia i miód. Pamiętajmy, że najlepiej wybierać te gatunki wina, które mają wieloowocowy aromat.
Odsłon: 628
 Zobacz więcej ... 

Bar Tempo, czyli uprzywilejowane dziecko dawnej wrocławskiej gastronomii

2010-01-21
„Bar Tempo urodził się 27 kwietnia 1961 roku o godzinie 13 i od razu stał się uprzywilejowanym dzieckiem wrocławskiej gastronomii. Nie dość, że wyprzedził „Wikinga” i „Barbarę”, to na dodatek był dzieckiem bardzo pożądanym – we Wrocławiu mamy na każdy tysiąc mieszkańców 20,3 miejsca gastronomiczne, podczas gdy np. Kraków ma 33, Poznań 33,9 miejsca.
Odsłon: 560
 Zobacz więcej ... 

VIII Bal Charytatywny

2010-01-17
W sobotę, 16 stycznia, w Hali Stulecia odbył się największy w Polsce bal dobroczynny. Był to już ósmy bal charytatywny zorganizowany przez wrocławską parę prezydencką – Annę i Rafała Dutkiewiczów.
Zebrane podczas aukcji pieniądze trafią, podobnie jak w latach ubiegłych, do
Dolnośląskiego Centrum Pediatrycznego im. Korczaka.
Odsłon: 736
 Zobacz więcej ... 

Kulinarna Orkiestra zagrała na Dolnym Śląsku

2010-01-14
Na całym Dolnym Śląsku Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy już po raz drugi zbierała pieniądze dla dzieci z chorobami nowotworowymi i na doposażenie klinik onkologicznych w sprzęt specjalistyczny. W Jeleniej Górze-Cieplicach XVIII Finał WOŚP wsparła „Kulinarna Orkiestra” Klubu Kucharzy Sudeckich pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Odsłon: 693
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil