Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Oj, będzie się działo!!!

2010-01-09
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagra m.in. w Kotlinie Jeleniogórskiej. Serwowany będzie gorący żurek, barszcz, pierogi, kluski śląskie i pstrągi miejscowych rzek oraz cała gama słodyczy.
Odsłon: 1265
 Zobacz więcej ... 

Już wkrótce Dolnośląski Bal Gastronoma

2010-01-09
30 stycznia, już po raz piąty, odbędzie się Dolnośląski Bal Gastronoma, na którym spotkają się kucharze, przyjaciele i sponsorzy. Bal na 200 osób poprowadzi Ewa Kakiet-Springer.
Odsłon: 1524
 Zobacz więcej ... 

Wrocławskie specjały karnawałowe

2010-01-05
W pachnącym migdałami, słodkim karnawale w dawnym Wrocławiu na stole obowiązkowo pojawiał się poncz. Serwowano go wyjątkowo elegancko. Zdobioną chochelką nalewano go z pięknej wazy do wysokich, przypominających kształtem kufle szklanek. 
Zapraszamy do działu Przepisy dawne, w którym prezentujemy starą recepturę na poncz o intrygującej nazwie „Wyznanie miłości” oraz tradycyjny poncz angielski. Jest też coś dla amatorów konkretów –
Gęś z nadzieniem z suszonych śliwek z musem z jabłek,  podana z kluskami śląskimi.
Odsłon: 1187
 Zobacz więcej ... 

Odkryjmy moc roślin!

2010-01-03
W sezonie grypowym trzeba zmobilizować organizm do obrony przeciw wirusom i bakteriom. Warto sięgać po zioła, które poprawią odporność i dodadzą energii.
A jeśli zachorujemy? Co prawda nie spowodują one nagłego ozdrowienia, ale poprawią samopoczucie i być może skrócą czas trwania choroby.
Odsłon: 1054
 Zobacz więcej ... 

Zabawy karnawałowe w dawnym Wrocławiu

2010-01-03
„W te dni (karnawału – przyp. red.) zmieniają ludzie swe ubrania, wdziewają maski i skaczą jak kozły; nawet stare niewiasty nie pozostają wtedy cicho […], a przez cały rok siedziały cicho. Szminkują się także dziewczęta i ozdabiają włosy i noszą treny (ogony) jak dumny paw i obnoszą się same po targowisku, jak kupiec swe towary, hulają po ulicach i śpiewają zalotne piosenki diabłu na chwałę, któremu w tych dniach stoją na służbie” – tak piętnastowieczne kazania wrocławskie piętnowały nie tylko formę zabaw karnawałowych, ale i ich uczestników.
Odsłon: 1189
 Zobacz więcej ... 

Gdzie lokale z tamtych lat?

2010-01-03
„Są ludzie, którzy niemal mieszkają w publicznych lokalach, którzy cały dzień potrafią przesiedzieć nad szklanką wody mineralnej, inni do kawiarni czy restauracji przychodzą tylko w określonym celu. Dla wszystkich lokal jest płaszczyzną kontaktów towarzyskich i zawodowych, miejscem odpoczynku, azylem za osłoną dymu z papierosa czy płachty gazety. Mamy swoje i obce lokale, mniej czy bardziej ulubione i takie, z którymi wiąże się masa wspomnień. One też podlegają kaprysom mody, ciągłym przemianom.
Odsłon: 1098
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze sposoby na kaca

2010-01-01
Szampańska zabawa trwała niemal do rana! Dziś czujemy się fatalnie? Oto, co pomoże uniknąć przykrych następstw nadużycia trunków – wszak przed nami karnawał.
Specjaliści twierdzą, że kaca można wyleczyć, ale o wiele lepiej jest mu zapobiegać. I tak radzą oni, aby godzinę przed wyjściem na imprezę wypić 2 łyżki oleju ziołowego lub oliwy, co zapobiega kacowi. Przypominają też, że nie należy mieszać różnych alkoholi. Połączenie win, wódek, likierów i szampana gwarantuje, że następnego dnia będziemy się czuli fatalnie.
Odsłon: 1012
 Zobacz więcej ... 

Wrocławskie przepisy na szampańską zabawę

2009-12-29
Co decyduje o udanej zabawie? Nastrojowe, ładnie udekorowane wnętrze, dobra muzyka, miła atmosfera i, naturalnie, smaczne jedzenie. Proponujemy do wyboru rozmaite dania, które z pewnością udadzą się nawet początkującym „domowym kucharzom”.
Najłatwiej i najszybciej przygotować możemy sałatki oraz koreczki. Jeśli zabawa sylwestrowa przewidziana jest do rana, to z pewnością humory poprawi smaczne gorące danie. Pamiętajmy też o tym, że rozgrzani tanecznymi szaleństwami goście chętnie piją zimne napoje.
Odsłon: 1492
 Zobacz więcej ... 

Świąteczne przepisy z ostatniej chwili

2009-12-24
Dziś zachęcamy do spróbowania, jak smakuje ormiańska zupa warstwowa – Chaszlama. W naszej kuchni podajemy ją w jednym dużym półmisku i każdy nakłada swoją porcję. To świetne danie na świąteczne rodzinne spotkanie. Tajemnica tego dania tkwi w wyważonym połączeniu warzyw, piwa i dużej ilości ziół – mówi Galina Assatryan, właścicielka restauracji Armine we Wrocławiu.
Odsłon: 661
 Zobacz więcej ... 

Przygotowania do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski

2009-12-23
Ruszyły przygotowania do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce.
Z ogromną przyjemnością informujemy, że wśród uczestników jubileuszowej edycji tej imprezy wezmą udział zwycięzcy konkursu odbywającego się na Dolnym Śląsku – Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim. Serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesu!
Odsłon: 567
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil