Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Najpiękniejsze stoły wielkanocne

2016-03-15
W miniony weekend w wielu miejscowościach naszego regionu można było poczuć atmosferę zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Odbyły się tam wystawy, kiermasze, jarmarki, podczas których koła gospodyń wiejskich, zespoły ludowe, rady sołeckie, Lokalne Grupy Działania oraz inne stowarzyszenia, a także właściciele gospodarstw agroturystycznych i producenci prezentowali przysmaki świąteczne.
Odsłon: 460
 Zobacz więcej ... 

Uczta kulinarna w hotelu Plaza

2016-03-13
Zgodnie z kilkuletnią tradycją Dyrekcja Hotelu HP Park Plaza zaprosiła wrocławianki na wyjątkowy Wieczór Pań (9 marca). W programie oprócz fantastycznej uczty kulinarnej, znalazły się także inne atrakcje – live cooking show i ekscytująca podróż po świecie win oraz niespodzianki – konsultacje w Strefie Piękna i... spotkanie z wróżką.
Odsłon: 430
 Zobacz więcej ... 

Kaziuki w Zgorzelcu

2016-03-06
Zgorzeleccy seniorzy od kilku lat organizują spotkania wzorowane na wileńskich Kaziukach. W tym roku – we współpracy z domem kultury i zgorzeleckim urzędem miasta – po raz pierwszy zorganizowali imprezę w formie kiermaszu wielkanocnego inspirowanego Kaziukami (5 marca).
Odsłon: 421
 Zobacz więcej ... 

Kulinarne MTT

2016-02-29
Na odwiedzających Międzynarodowe Targi Turystyczne w Hali Stulecia czekały nie tylko oferty wycieczek i spotkania z podróżnikami, ale również pokazy kulinarne szefów kuchni – oczywiście połączone z degustacją – które odbyły się w ramach Festiwalu Kulinarnego (26-28 II).
Odsłon: 428
 Zobacz więcej ... 

Zaproszenie do Paszowic

2016-02-28
Wójt Gminy Paszowice oraz Gminny Ośrodek Kultury w Paszowicach zapraszają na  Kaczawski Jarmark Wielkanocny. Przedświąteczne spotkania mają w Paszowicach swoją dziewięcioletnią historię i na stałe wpisały się do kalendarza wydarzeń kulturalnych w tej miejscowości.
Impreza odbędzie się w Niedzielę Palmową (20 marca) na terenie rekreacyjnym przy GOK oraz w świetlicy wiejskiej w Paszowicach. Jarmark Kaczawski będzie nie tylko okazją do zakupienia przepięknych wyrobów rękodzieła, ale także wspaniałym spotkaniem kulinarnym.
Odsłon: 405
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Kulinarny MTT

2016-02-19
Przed nami ósma edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych Wrocław! W programie znajdziemy nie tylko prezentacje wystawców z branży turystycznej, Festiwal Podróżników, specjalistyczne szkolenia i warsztaty, ale również – co z pewnością ucieszy wszystkich smakoszy – Festiwal Kulinarny.
Przez trzy dni (26-28 II) płyta główna w Hali Stulecia będzie należała do szefów kuchni.
Po kolei: piątek godz.11 Brajt – Przemek Bogucki: współczesna kuchnia polska. 13.30 Manufaktura Smaku – Marcin Kurzawa: kuchnia dolnośląska z wykorzystaniem produktów lokalnych. 15.30 restauracja Akropolis: kuchnia grecka.
Odsłon: 470
 Zobacz więcej ... 

Rzecz o kuchni dolnośląskiej

2016-02-07
Jeśli tego jeszcze nie zrobiliście, to zachęcam Was do lektury nie tylko najnowszego – dziewiątego – wydania Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, ale również jego poprzednich wydań.
„Kocioł” tworzą blogerzy kulinarni, którzy są miłośnikami dobrej kuchni, gotowania, ale przede wszystkim są tropicielami wrocławskich i dolnośląskich smaków. Tych dawnych, często zapomnianych, i tych całkiem nowych. Myślę, że to dlatego redaktor naczelna, Kasia Sieradz, zaprosiła mnie do wywiadu. Znajdziecie go w najnowszym numerze oraz na blogu p. Kasi:
http://gotujzkasia.pl/2016/02/o-kuchni-dolnoslaskiej-barbara-jakimowicz-klein/
Odsłon: 423
 Zobacz więcej ... 

Kulinarne niespodzianki

2016-02-01
Profesjonalny pokaz robienia sushi, połączony z degustacją, pokaz cukierniczy oraz prezentacja kuchni adresowanej do osób reprezentujących pokolenie 50+, to tylko część kulinarnych niespodzianek przygotowanych w ramach Dni Seniora w Arkadach Wrocławskich (22 stycznia).
W samo południe na scenie wystartował profesjonalny pokaz sushi, który poprowadził Mateusz Krukowski. Znany w środowisku kulinarnym sushi master występuje pod pseudonimem Czesław Sushi. Podczas swojego występu przybliżył seniorom filozofię sushi, opowiedział o jego historii oraz o walorach zdrowotnych.
Odsłon: 492
 Zobacz więcej ... 

a'Gusto

2016-02-01
To firma zajmująca się sprzedażą produktów wyposażenia dla szeroko pojętej gastronomii. Co ją wyróżnia spośród innych firm działających na rynku tego typu usług?
Przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm, czego dowodem są setki zrealizowanych projektów. a`Gusto to nie tylko dostarczanie produktów wyposażenia gastronomii. To także projekty technologiczne, wypożyczalnia drobnego wyposażenia gastronomicznego, leasing, szkolenia, serwis oraz doradztwo.
Odsłon: 420
 Zobacz więcej ... 

Degustacja ekoproduktów

2016-01-27
W najbliższy piątek (29.01.) w godzinach 14-16 warto wybrać się do Księgarnio-Kawiarni Nalanda przy placu Kościuszki 12 we Wrocławiu na bezpłatną degustację pysznych, tradycyjnych, ekologicznych produktów bezpośrednio od lokalnych wytwórców.
Degustacja jest organizowana przez grupę zakupową NALANDA. Stół pełen smakołyków przygotują:
– Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder Kwaszarnia Kapusty i Ogórków z Doliny Baryczy
– Gospodarstwo Sadownicze Majerscy
– Gospodarstwo Sadownicze z Krośnic
– Milejowe Pole
– Mleczne Inspiracje
– Na zdrowie Malwina Pasternak
– Owoce Lutyni Anna Szlączka
– Rodzinna wytwórnia makaronów-Fabijańscy
– Piekarnia Krzysztof Krajewski
Odsłon: 599
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil