Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Najlepsze smaki Dolnego Śląska - wyniki

2016-06-06
Ser typu Hallumi grillowy ze Ślubowa, kiełbasa golędzinowska sucha, konfitura z zielonych orzechów włoskich, sernik z koziej ricotty na spodzie z białej gryki, miód nawłociowy ze Spiżarni Miodowej, to tylko kilka produktów, którym przyznano tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.
Odsłon: 507
 Zobacz więcej ... 

Najlepszy Smak Dolnego Śląska

2016-05-28
Konkurs o takim właśnie tytule zostanie rozegrany 3 czerwca, podczas Europy na widelcu. Ma on na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z regionu Dolnego Śląska oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.
Odsłon: 514
 Zobacz więcej ... 

Europa na widelcu 2016 - program

2016-05-26
W tym roku menu Europy na widelcu będzie wyjątkowe, bo okazja jest wyjątkowa – Wrocław nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury! Skosztować więc będzie można zarówno kuchni wrocławskiej, jak i kuchni innych miast, które nosiły to zaszczytne miano.
Tradycyjnie świętowanie rozpocznie się jarmarkiem produktów. Od 1 do 5 czerwca będzie można skosztować i kupić produkty regionalne. 3 czerwca to dzień wrocławski i dolnośląski, a 4 czerwca to Biesiada Europejskich Stolic Kultury.
Odsłon: 497
 Zobacz więcej ... 

Gościnnie na pograniczu śląsko-łużyckim

2016-05-22
Niezwykle złożone procesy historyczne i osadnicze sprawiły, że jest to obszar wielokulturowy. Pogranicze śląsko-łużyckie zawsze stanowiło – i dziś stanowi – miejsce styku, zderzenia i przenikania się różnych kultur kulinarnych. To dlatego dziedzictwo kulinarne jest tu tak bogate.
Odsłon: 802
 Zobacz więcej ... 

Gościnnie w Dolinie Baryczy

2016-05-11
Partnerstwo dla Doliny Baryczy zorganizowało nie lada gratkę dla wrocławskich i dolnośląskich szefów kuchni oraz osób związanych z branżą gastronomiczną, a był to wyjazd studyjny, prowadzący szlakiem produktów oznaczonych prestiżowym znakiem promocyjnym „Dolina Baryczy Poleca” (10 maja).
Odsłon: 513
 Zobacz więcej ... 

Majówkowo

2016-05-05
Miłośnicy muzyki folkowej i ludowej oraz przysmaków z grilla spotkali się podczas pierwszego majowego weekendu na Plenerowym Pikniku Sąsiedzkim, zorganizowanym na terenie Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.
Odsłon: 477
 Zobacz więcej ... 

Perski Izerski

2016-04-26
Slow Food Dolny Śląsk – jako patron cyklu Jarmarków Perskich Izerskich – serdecznie zaprasza, wraz z Chwastożercami i swoimi Partnerami – na pierwszą w tym roku edycję Jarmarku Perski Izerski.
Odsłon: 799
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląski Szlak Kulinarny

2016-04-18
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej – we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląską Organizacją Turystyczną – wytyczy w naszym regionie Dolnośląski Szlak Kulinarny.
Odsłon: 509
 Zobacz więcej ... 

Mała Wielkanoc

2016-04-03
Tradycyjnie w pierwszą sobotę po Wielkanocy w Pieńsku (powiat zgorzelecki) odbyła się impreza transgraniczna Mała Wielkanoc – Na Styku Czterech Kultur. Podczas spotkania prezentowane były polskie, czeskie, niemieckie i serbołużyckie tradycje i zwyczaje wielkanocne.
Odsłon: 491
 Zobacz więcej ... 

Kaczawski Jarmark Wielkanocny w Paszowicach

2016-03-25

Podczas 9. Kaczawskiego Jarmarku Wielkanocnego w Paszowicach w niedzielę, 20 marca, przeprowadzono tradycyjne konkursy dla wystawców.

Odsłon: 431
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil