Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Wrocławski dietetyk radzi

2009-11-24
Przyprawy nie tylko nadają smak i zapach potrawom, ale mają też działanie lecznicze. Rośliny przyprawowe wróciły dziś do łask i znów pomagają nam dbać o zdrowie. O ich uzdrawiających właściwościach pisze znany wrocławski dietetyk Lech Tkaczyk.
Zioła przyprawowe wpływają korzystnie na procesy trawienne – to wiemy od dawna. Wiele przypraw wykazuje jednak także inne dobroczynne działanie. Warto je poznać – za namową Lecha Tkaczyka – niekiedy ziołowe przyprawy mogą zastąpić lekarstwa lub przynajmniej wspomóc leczenie różnych dolegliwości.
Odsłon: 779
 Zobacz więcej ... 

Wieści z Dolnego Śląska

2009-11-24
Dolny Śląsk słynie z imprez i świąt lokalnych, które podkreślają jego wyjątkowy koloryt kulturowy oraz bogactwo potraw i produktów tradycyjnych. Celem imprez kulinarnych jest zachowanie dziedzictwa kulturowego. Choć jest ono w tym regionie Polski w dużej mierze „młode”, bo liczące sobie zaledwie kilkadziesiąt lat, jest niezwykle różnorodne i bogate, tak jak różnorodne są tradycje kulinarne wszystkich Dolnoślązaków.
Odsłon: 704
 Zobacz więcej ... 

Gotujmy z sercem i miłością, czyli przepisy brata Rafała

2009-11-22
Przez wiele stuleci receptury i przepisy klasztornych kuchni franciszkańskich były okryte tajemnicą. Nawet same tradycje zakonne mówią, „Aby bracia bez potrzeby nie wchodzili do kuchni czy innych miejsc pracy” w celu zachowania spokoju, ładu i tajemnic. Dziś możemy poznać smaki i smaczki tej kuchni.
W prezentowanym dziale brat Rafał Gorzołka podzieli się z nami tym, co związane jest z franciszkańskim stołem, a ponieważ Zakon Braci Mniejszych obchodzi 800-lecie istnienia, z tej racji brat Rafał pragnie wszystkich włączyć w radość franciszkanów i zaprasza do wspólnego świętowania przy stole franciszkańskim.
Odsłon: 873
 Zobacz więcej ... 

Młodzi kreatorzy

2009-11-19
Prawdziwymi mistrzami w kreowaniu nowych, oryginalnych, niejednokrotnie zaskakujących smakiem potraw są uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Świadczą o tym ich osiągnięcia w różnorodnych konkursach kulinarnych.
Odsłon: 1310
 Zobacz więcej ... 

Smaki i smaczki kuchni mniejszości narodowych i etnicznych we Wrocławiu

2009-11-19
Wśród mieszkańców powojennego Wrocławia znaleźli się Polacy, których los rzucił tu z różnych regionów kraju i z dawnych Kresów Wschodnich, a także reemigranci powracający z Francji, Belgii, byłej Jugosławii czy Rumunii. Wrocław stał się też domem dla mniejszości niemieckiej, ukraińskiej, łemkowskiej,  żydowskiej, ormiańskiej, karaimskiej, bułgarskiej, romskiej, od 1951 roku greckiej i macedońskiej, a od 1956 roku węgierskiej. Każda z tych grup ludności wniosła swoje zwyczaje, także kulinarne.
 
Odsłon: 2025
 Zobacz więcej ... 

Wrocławskie restauracje

2009-11-19
Śmiało można stwierdzić, ze wrocławskie lokale reprezentują cały kulinarny świat. Znajdziemy w nich dania włoskie, greckie, hiszpańskie, francuskie, arabskie, azjatyckie czy amerykańskie.
Odsłon: 812
 Zobacz więcej ... 

Kuchnia Wrocławia w średniowieczu

2009-11-17
Jeśli chcą Państwo dowiedzieć się, jak wyglądała średniowieczna wrocławska kuchnia zapraszamy do działu Archeolodzy w kuchni. Przedstawiamy w nim próbę rekonstrukcji warunków panujących w mieszczańskiej kuchni, opracowaną na podstawie źródeł archeologicznych, ikonograficznych i pisanych.
Odsłon: 1787
 Zobacz więcej ... 

Lokale, których już nie ma

2009-11-16
Zapraszamy Państwa w podróż sentymentalną po nieistniejących wrocławskich lokalach. Starsi wrocławianie z łezką w oku wspominają lokale z lat 60., 70., 80., które miały swoją historię i potrafiły być tak zróżnicowane jak ludzie, którzy je odwiedzali. Jak ludzie przemijały, odchodziły, ale pozostały w pamięci. Dziś niejednokrotnie same nazwy dawnych restauracji, kawiarni czy barów budzą emocje i sympatyczne wspomnienia.  
Odsłon: 1598
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil