Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Kolejne przepisy

2009-12-04
W tym tygodniu dodaliśmy nowe przepisy w następujących kategoriach:
- dawna kuchnia Wrocławia
- specjały kresowe
- wrocławskie hity kulinanre
- kuchnia niemiecka
- kuchnia ormiańska
Odsłon: 643
 Zobacz więcej ... 

Świąteczne imprezy na Dolnym Śląsku

2009-12-03
Okres przedświąteczny to nie tylko groączkowe zakupy i wir domowych przygotowań. To również czas wileu imprez kulinarnych, takich jak jarmarki adwentowe. Wiele takich imprez odbywać się będzie na Dolnym Śląsku.
Odsłon: 735
 Zobacz więcej ... 

Kuchnia charytatywna

2009-12-03
Powinno się być dobrym jak chleb; powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny.
Św. Brat Albert Chmielowski
Kuchnia charytatywna pod patronatem Najświętszej Marii  Panny Ubogich z Bannex przy klasztorze Franciszkanów we Wrocławiu istnieje od 1992 roku. Powstała z myślą o najbardziej potrzebujących parafianach. Dziś po siedemnastu latach jest jedną z najprężniej działających kuchni charytatywnych w Wrocławiu, gdzie wydawane jest codziennie około 500 porcji zupy. Korzystający z darmowych posiłków otrzymują pieczywo, napój, w miarę możliwości inne produkty spożywcze. Poza pomocą spożywczą jest wydawana odzież stosowna do pory roku.
Odsłon: 694
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Bożonarodzeniowy

2009-11-30
W piątek (27 listopada) na wrocławskim Rynku i ulicy Świdnickiej rozpoczął się Jarmark Bożonarodzeniowy. Nawiązuje do najpiękniejszych jarmarków Europy, a zwłaszcza jarmarków niemieckich, których tradycja ma już blisko 750 lat.
Na ponad sześćdziesięciu świątecznych straganach swoje produkty prezentują wystawcy nie tylko z Polski, ale również zagranicy, głównie z Niemiec, Belgii, Francji, Holandii, Austrii, Litwy i Łotwy.
Odsłon: 840
 Zobacz więcej ... 

Nowe przepisy

2009-11-28
W tym tygodniu dodaliśmy nowe przepisy w następujących kategoriach:
- dawna kuchnia Wrocławia
- specjały kresowe
- wrocławskie hity kulinanre
- przepisy brata Rafała
- kuchnia niemiecka
- kuchnia grecka
Odsłon: 683
 Zobacz więcej ... 

Imprezy

2009-11-28
Wiele imprez kulinarnych na stałe wpisało się do wrocławskiego kalendarza wydarzeń kulturalnych. Jest wśród nich kulinarny festyn Europa na widelcu, odbywający się na wrocławskim rynku 4 czerwca, w rocznicę pierwszych wolnych wyborów. Na stołach pojawiają się potrawy wszystkich państw Unii Europejskiej. Wrocławianie fetują radośnie, bezpretensjonalnie i biesiadnie jedną z najważniejszych dat w historii Polski.
Odsłon: 746
 Zobacz więcej ... 

Wrocławski dietetyk radzi

2009-11-24
Przyprawy nie tylko nadają smak i zapach potrawom, ale mają też działanie lecznicze. Rośliny przyprawowe wróciły dziś do łask i znów pomagają nam dbać o zdrowie. O ich uzdrawiających właściwościach pisze znany wrocławski dietetyk Lech Tkaczyk.
Zioła przyprawowe wpływają korzystnie na procesy trawienne – to wiemy od dawna. Wiele przypraw wykazuje jednak także inne dobroczynne działanie. Warto je poznać – za namową Lecha Tkaczyka – niekiedy ziołowe przyprawy mogą zastąpić lekarstwa lub przynajmniej wspomóc leczenie różnych dolegliwości.
Odsłon: 795
 Zobacz więcej ... 

Wieści z Dolnego Śląska

2009-11-24
Dolny Śląsk słynie z imprez i świąt lokalnych, które podkreślają jego wyjątkowy koloryt kulturowy oraz bogactwo potraw i produktów tradycyjnych. Celem imprez kulinarnych jest zachowanie dziedzictwa kulturowego. Choć jest ono w tym regionie Polski w dużej mierze „młode”, bo liczące sobie zaledwie kilkadziesiąt lat, jest niezwykle różnorodne i bogate, tak jak różnorodne są tradycje kulinarne wszystkich Dolnoślązaków.
Odsłon: 729
 Zobacz więcej ... 

Gotujmy z sercem i miłością, czyli przepisy brata Rafała

2009-11-22
Przez wiele stuleci receptury i przepisy klasztornych kuchni franciszkańskich były okryte tajemnicą. Nawet same tradycje zakonne mówią, „Aby bracia bez potrzeby nie wchodzili do kuchni czy innych miejsc pracy” w celu zachowania spokoju, ładu i tajemnic. Dziś możemy poznać smaki i smaczki tej kuchni.
W prezentowanym dziale brat Rafał Gorzołka podzieli się z nami tym, co związane jest z franciszkańskim stołem, a ponieważ Zakon Braci Mniejszych obchodzi 800-lecie istnienia, z tej racji brat Rafał pragnie wszystkich włączyć w radość franciszkanów i zaprasza do wspólnego świętowania przy stole franciszkańskim.
Odsłon: 902
 Zobacz więcej ... 

Młodzi kreatorzy

2009-11-19
Prawdziwymi mistrzami w kreowaniu nowych, oryginalnych, niejednokrotnie zaskakujących smakiem potraw są uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Świadczą o tym ich osiągnięcia w różnorodnych konkursach kulinarnych.
Odsłon: 1354
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil