Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Mała Wielkanoc

2016-04-03
Tradycyjnie w pierwszą sobotę po Wielkanocy w Pieńsku (powiat zgorzelecki) odbyła się impreza transgraniczna Mała Wielkanoc – Na Styku Czterech Kultur. Podczas spotkania prezentowane były polskie, czeskie, niemieckie i serbołużyckie tradycje i zwyczaje wielkanocne.
Odsłon: 513
 Zobacz więcej ... 

Kaczawski Jarmark Wielkanocny w Paszowicach

2016-03-25

Podczas 9. Kaczawskiego Jarmarku Wielkanocnego w Paszowicach w niedzielę, 20 marca, przeprowadzono tradycyjne konkursy dla wystawców.

Odsłon: 450
 Zobacz więcej ... 

Prezentacje świąteczne we Wrocławiu

2016-03-23
Już po raz dziesiąty Dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały palmy, pisanki i stoły z wielkanocnymi potrawami. Prezentacje Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek w Pasażu Grunwaldzkim były prawdziwą gratką dla wielbicieli tradycji ludowych, dobrej kuchni i miłośników rękodzieła.
Odsłon: 452
 Zobacz więcej ... 

Jarmark już w niedzielę

2016-03-15
Prawie czterdziestu wystawców będzie prezentować się podczas dziewiątego Kaczawskiego Jarmarku Wielkanocnego w Paszowicach. Największą grupę wśród nich stanowią artyści – amatorzy, którzy wystawią własnoręcznie wykonane ozdoby, dekoracje, serwetki i biżuterię oraz KGW.
Te z kolei pokażą sztukę kulinarną: domowe potrawy, wędliny, a przede wszystkim ciasta na Wielkanoc. Nie zabraknie też miodów i ozdobnych świec z wosku pszczelego, przetworów z malin i aronii, chlebów na zakwasie, ziołowych syropów.
Odsłon: 524
 Zobacz więcej ... 

Najpiękniejsze stoły wielkanocne

2016-03-15
W miniony weekend w wielu miejscowościach naszego regionu można było poczuć atmosferę zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Odbyły się tam wystawy, kiermasze, jarmarki, podczas których koła gospodyń wiejskich, zespoły ludowe, rady sołeckie, Lokalne Grupy Działania oraz inne stowarzyszenia, a także właściciele gospodarstw agroturystycznych i producenci prezentowali przysmaki świąteczne.
Odsłon: 549
 Zobacz więcej ... 

Uczta kulinarna w hotelu Plaza

2016-03-13
Zgodnie z kilkuletnią tradycją Dyrekcja Hotelu HP Park Plaza zaprosiła wrocławianki na wyjątkowy Wieczór Pań (9 marca). W programie oprócz fantastycznej uczty kulinarnej, znalazły się także inne atrakcje – live cooking show i ekscytująca podróż po świecie win oraz niespodzianki – konsultacje w Strefie Piękna i... spotkanie z wróżką.
Odsłon: 499
 Zobacz więcej ... 

Kaziuki w Zgorzelcu

2016-03-06
Zgorzeleccy seniorzy od kilku lat organizują spotkania wzorowane na wileńskich Kaziukach. W tym roku – we współpracy z domem kultury i zgorzeleckim urzędem miasta – po raz pierwszy zorganizowali imprezę w formie kiermaszu wielkanocnego inspirowanego Kaziukami (5 marca).
Odsłon: 485
 Zobacz więcej ... 

Kulinarne MTT

2016-02-29
Na odwiedzających Międzynarodowe Targi Turystyczne w Hali Stulecia czekały nie tylko oferty wycieczek i spotkania z podróżnikami, ale również pokazy kulinarne szefów kuchni – oczywiście połączone z degustacją – które odbyły się w ramach Festiwalu Kulinarnego (26-28 II).
Odsłon: 502
 Zobacz więcej ... 

Zaproszenie do Paszowic

2016-02-28
Wójt Gminy Paszowice oraz Gminny Ośrodek Kultury w Paszowicach zapraszają na  Kaczawski Jarmark Wielkanocny. Przedświąteczne spotkania mają w Paszowicach swoją dziewięcioletnią historię i na stałe wpisały się do kalendarza wydarzeń kulturalnych w tej miejscowości.
Impreza odbędzie się w Niedzielę Palmową (20 marca) na terenie rekreacyjnym przy GOK oraz w świetlicy wiejskiej w Paszowicach. Jarmark Kaczawski będzie nie tylko okazją do zakupienia przepięknych wyrobów rękodzieła, ale także wspaniałym spotkaniem kulinarnym.
Odsłon: 471
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Kulinarny MTT

2016-02-19
Przed nami ósma edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych Wrocław! W programie znajdziemy nie tylko prezentacje wystawców z branży turystycznej, Festiwal Podróżników, specjalistyczne szkolenia i warsztaty, ale również – co z pewnością ucieszy wszystkich smakoszy – Festiwal Kulinarny.
Przez trzy dni (26-28 II) płyta główna w Hali Stulecia będzie należała do szefów kuchni.
Po kolei: piątek godz.11 Brajt – Przemek Bogucki: współczesna kuchnia polska. 13.30 Manufaktura Smaku – Marcin Kurzawa: kuchnia dolnośląska z wykorzystaniem produktów lokalnych. 15.30 restauracja Akropolis: kuchnia grecka.
Odsłon: 548
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil