Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

MTT i Smaki Dolnego Śląska

2018-02-25
Za nami wyjątkowa, bo już 10. edycja Międzynarodowych Targów Turystyki i Czasu Wolnego. Dedykowana była turystom indywidualnym, grupom, rodzinom z dziećmi, uczniom, seniorom oraz wszystkim osobom planującym wyjątkowy urlop, inspirujące wczasy, a także zainteresowanym turystyką kulinarną.
Odsłon: 135
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląskie Forum Kobiet

2018-02-22
„Kobiety na rynku pracy we współczesnej Europie” – pod takim hasłem odbyło się III Dolnośląskie Forum Kobiet, zorganizowane przez Dolnośląską Izbę Rolniczą i Gminę Radków w Wambierzycach (17 lutego).
Odsłon: 142
 Zobacz więcej ... 

Nowa odsłona ZSG we Wrocławiu

2018-02-14
– Pierwszy raz w historii mając 70 lat stajemy się coraz młodsi – stwierdziła Małgorzata Frydel dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu podczas konferencji  poprzedzającej zaszczytny jubileusz.
Odsłon: 170
 Zobacz więcej ... 

Zaproszenie do Paszowic

2018-02-04
Wprawdzie do Wielkanocy jest jeszcze sporo czasu, karnawał w pełni, ale do naszej redakcji już napływają pierwsze zaproszenia do udziału w  spotkaniach przedświątecznych. Jest wśród nich zaproszenie do udziału w  11. Kaczawskim Jarmarku Wielkanocnym, który odbędzie się 25 marca, w  Niedzielę Palmową w Paszowicach.
– Celem Jarmarku jest promocja naszego regionu, zwanego Krainą Wygasłych Wulkanów, prezentacja dorobku kulturalnego związanego ze świętami Wielkiej Nocy, a także pokazanie nas samych – mieszkańców Gór i Pogórza Kaczawskiego – mówi  Małgorzata Świderska Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Paszowicach.
Odsłon: 156
 Zobacz więcej ... 

Volare Ristorante Pizzeria

2018-01-19
– „Volare, cantare, mangiare”, czyli latać, śpiewać, jeść – to motto najlepiej ilustruje charakter naszej restauracji – mówi właścicielka lokalu Mirosława Adamczak, zapraszając w progi Ristorante Volare. – Zależy nam na tym, aby było pysznie i radośnie, żeby przy stołach biesiadowały całe rodziny, spotykali się przyjaciele – dodaje p. Mirosława.
Odsłon: 207
 Zobacz więcej ... 

W bożonarodzeniowym klimacie

2017-12-11
Spośród wielu wydarzeń przedświątecznych organizowanych na Dolnym Śląsku wyróżnia się Polsko-Czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej. W tym roku hasłem przewodnim jarmarku były „Bakalie na wigilijnym stole” (10 grudnia).
Odsłon: 188
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2017

2017-12-01
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” zaprosiło organizatorów wydarzeń organizowanych w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy, wszystkich partnerów oraz uczestników konkursu Mistrz Karpia 2017 na uroczystą konferencję podsumowującą tegoroczną edycję Dni Karpia.
Odsłon: 190
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląsko w ZSG

2017-11-29
Wytrawni dolnośląscy szefowie kuchni mają swoich następców – uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu oraz z innych dolnośląskich szkół, kształcących przyszłych kucharzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej uczą się tam przyrządzać wspaniałe nowoczesne potrawy z wykorzystaniem dolnośląskich produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.
Odsłon: 200
 Zobacz więcej ... 

Tajemnica talerza

2017-11-23
Tej jesieni będzie się głośno mówiło we Wrocławiu o jedynej w swoim rodzaju kolacji degustacyjnej oraz o wyjątkowym komponencie dań, jakim jest „Tajemnica talerza – 7 zagadkowych dań i 7 zagadkowych koktajli” w restauracji Pod Papugami. Wydarzeniu temu od początku towarzyszyła aura tajemniczości i moc niespodzianek.
Odsłon: 185
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia

2017-11-22
Już wkrótce – 30 listopada – poznamy laureatów tegorocznej edycji konkursu Mistrz Karpia, zorganizowanego przez stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy. Konkurs został rozstrzygnięty 21 listopada w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach, a patronat nad nim miała Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.
Odsłon: 187
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil