Kuchnia Wrocławia - Święta Bożego Narodzenia w dawnym Wrocławiu
Archeolodzy w kuchni
Historia
Lokale, których już nie ma
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 21 Grudzień, 2009

Święta Bożego Narodzenia w dawnym Wrocławiu

Przygotowania do świąt zaczynały się na kilka dni przed rozpoczęciem adwentu, czyli już w listopadzie. Najpopularniejsze domy handlowe szykowały najefektowniejsze w mieście świąteczne dekoracje i mnóstwo niespodzianek, a lokale gastronomiczne oferowały najróżniejsze bożonarodzeniowe przysmaki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Karty dań wrocławskich restauracji z przełomu XIX i XX wieku pełne były świątecznych specjałów z rybą w tytule, podawanych najczęściej w towarzystwie smacznych i wykwintnych sosów. Jeden z nich nazwano imieniem założyciela francuskiej Akademii Nauk, Jean-Baptiste Colberta.
Wśród świątecznych przekąsek i deserów obowiązkowa była świąteczna strucla i bożonarodzeniowe piramidy wypełnione słodkimi przysmakami. A jak wyglądało „domowe” bożonarodzeniowe menu?
„Tradycyjnymi wrocławskimi specjałami przygotowywanymi na wigilię była zupa z ikrą (nie z kawiorem), karp w sosie polskim, duszona kapusta kiszona z grzybami, kluski z makiem oraz pierniczki i kompot. Czasem przygotowywano też karpia w piwie i zupę rybną.
Po uroczystej kolacji udawali się wrocławianie na pasterkę, dopiero po powrocie z niej dzieci otwierały prezenty. W pierwszy dzień świąt na stole pojawiały się m.in. rosół, zając pieczony ze śliwkami i kiełbasa gotowana w piwie, a ze słodyczy placek drożdżowy z bakaliami (Stollen), pieczone jabłka, chrupiące słodkie orzeszki (gotowane najpierw w miodzie), chrupiące migdały, czekoladki nyski czy bomby legnickie (wykwintne pierniki).
Podczas noworocznego obiadu zwyczajowo na stołach wrocławian gościła gęś pieczona, oczywiście z jabłkiem, przyprawiana koniecznie majerankiem.” [Kuchnia Wrocławia, s. 20]
W dziale Przepisy dawne znajdą Państwo receptury na przedwojenne wrocławskie specjały świąteczne: Szynka pieczona z sosem Cumberland, Bożonarodzeniowy placek drożdżowy z bakaliami, Pierniczki bożonarodzeniowe po wrocławsku oraz kluskę makową bożonarodzeniową (knedel makowy). Zapraszamy!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Święta Bożego Narodzenia w dawnym Wrocławiu
.
Dolfil