Kuchnia Wrocławia - Ziemniaki we wrocławskiej kuchni
Archeolodzy w kuchni
Historia
Lokale, których już nie ma
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 17 Listopad, 2010

Ziemniaki we wrocławskiej kuchni

Ziemniaki były w minionych wiekach prawdziwie wrocławskim warzywem, w ich przyrządzaniu wrocławianie nie mieli sobie równych. Warto w tym miejscu wspomnieć o niemałych zasługach miasta w dziele popularyzacji ziemniaków. Dzięki Walterowi Raleighowi przybyły przez Irlandię do Europy w 1584 roku. Ledwie kilka lat po tym wydarzeniu po raz pierwszy we Wrocławiu zasadził je w przydomowym ogrodzie przy ulicy Wierzbowej tutejszy botanik, lekarz i filozof Laurentius Scholz von Roseau. A jak ważnym były artykułem żywnościowym, niech poświadczy choćby rymowanka nieznanego autora z początku XX wieku, która jednocześnie oddaje szczególną do nich sympatię wrocławian.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Każdemu dobrze są znane
krągłe bulwy ziemniaczane
że wartości mają zdrowe,
dla nas to nie wieści nowe;
każde dziecko wie od szkoły,
że ziemniaki zdobią stoły,
i nie znoszą wręcz krytyki,
bo są rodem z Ameryki.
A z praktyki każdy wie: skórkę mają albo nie;
przyrządzają z nich purée
i pieczone nie są złe.
Nie są zaś szeroko znane,
kluski nimi nadziewane,
które co sobotę z rana
babcie czule lepią dla nas.
Kto po trudach dnia wyzuty
 w polityczne rwie dysputy,
wie zapewne: spirytusie
i z kartofli się wydusi,
który chętnie piją każdy;
z niego to podatek ważny.
Wiedzą o tym nawet lenie,
jakie wielkie ma znaczenie.
Lecz w wartości poetyckie
nie chcą wierzyć rzesze liczne.
I studenta może dobić,
że z kartofli dramat zrobi.
[…] W tym dramacie kartoflanym
finał jest nam dobrze znany:
co dzień jeść kartofle trzeba,
bo na łzy tu miejsca nie ma.
(tłum. Grzegorz Sobel, „Przy wrocławskim stole”)
Choć pojawiły się we Wrocławiu już w XVI wieku, tak naprawdę ziemniaki zaczęły odgrywać większą rolę w menu mieszkańców miasta dopiero w XVIII wieku. Wrocławianie przyrządzali je na różne sposoby. Najpopularniejsza była gęsta kartoflana zupa, ale bardziej wykwintny smak miała wrocławska Zupa kartoflana a’la Savoy Hotel. Bardzo chętnie przyrządzanymi ziemniaczanymi specjałami były też Ziemniaki księżniczki, Ziemniaki pieczone i Sałatka ziemniaczana. Przepisy znajdą Państwo w dziale z przepisami dawnymi.
We Wrocławiu od wieków mieszkali Żydzi, a jednym z ich przysmaków podawanych z okazji święta Chanuka, celebrowanego w pierwszej dekadzie grudnia był Latkes, czyli placek ziemniaczany. Latkes także dziś najczęściej podawany jest na słodko, a wiec posypywany cukrem albo polewany sokiem owocowym.
 
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Ziemniaki we wrocławskiej kuchni
.
Dolfil