Kuchnia Wrocławia - Trzech Króli
Archeolodzy w kuchni
Historia
Lokale, których już nie ma
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 05 Styczeń, 2011

Trzech Króli

Nazwę Trzech Króli zaakceptowała tradycja ludowa wielu narodów. Oznacza ona dzień objawienia się Jezusa Chrystusa światu i w liturgii jest określany jako epifania (greckie epifania znaczy ukazanie się, objawienie). Na Wschodzie Objawienie Pana świętuje się od III wieku, na Zachodzie od IV wieku. Święto to kończyło, trwające niegdyś od Wigilii Bożego Narodzenia gody, okres „świętych wieczorów”, a rozpoczynało zapusty – karnawałowe zabawy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wieczór Trzech Króli w dawnej Polsce należało spędzić na śpiewaniu kolęd i na towarzyskiej zabawie. W całej Polsce popularne były szczodraki, którymi obdarowywano kolędników. Pieczono je z najlepszej mąki, często faszerowano je serem, kapustą lub grzybami, czasem nadzieniem cebulowym, a nawet mięsnym. Owe małe chlebki w kształcie podkowy zwano niekiedy kołaczykami.
W XVI wieku bardzo popularną zabawą, odbywającą się w dniu Trzech Króli, było wybieranie „migdałowego króla”. Obyczaj ten przywędrował do Polski z Francji i Anglii, stając się w wielu domach ziemiańskich i mieszczańskich wyznacznikiem początku karnawału.
Na zakończenie wystawnej kolacji w tym dniu podawano placek lub tort migdałowy, a komu dostał się migdał, ten musiał w zapusty tańcującą zabawę wyprawić.
Przepisy na Szczodraki i na Placek Trzech Króli znajdą Państwo w dziale Hity (desery).
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Trzech Króli
.
Dolfil