Kuchnia Wrocławia
Archeolodzy w kuchni
Historia
Lokale, których już nie ma
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Historia

Hotel Europejski

2017-06-25
Hotel szczęśliwie przetrwał obie wojny, po II wojnie światowej był jednym z najbardziej ekskluzywnych obiektów w Polsce – mówi Zbigniew Pasieka, dyrektor marketingu Historycznych Hoteli Wrocławia. 
Przyjrzyjmy się zatem 140-letniej historii Hotelu Europejskiego przy ul. Piłsudskiego (dawna Gartenstrasse), łączącej Dworzec Świebodzki i Dworzec Główny. Przed wojną znany był – na cześć dynastii panującej – jako Hohenzollern-Hof. Wybudowano go w latach 1876-1877, w okresie belle époque, kiedy to Cesarstwo Niemieckie otrzymało masę pieniędzy z kontrybucji wojennej, którą Francja musiała zapłacić po przegranej wojnie. Był to czas rozkwitu, postępu i wielu inwestycji.
Odsłon: 77
 Zobacz więcej ... 

Wrocławskie lokale w dawnej prasie

2011-03-11
Pierwsza powojenna wrocławska restauracja powstała w 1945 r. w rejonie ulicy Pomorskiej i J. Stalina (obecnie ul. Jedności Narodowej). Wkrótce po niej powstawały następne, i to tak żywiołowo, że w listopadzie 1945 r. Zarząd Miejski wstrzymał wydawanie zezwoleń na otwieranie lokali, gdyż było ich zbyt wiele. Sytuację tę skomentował „Pionier” następującą fraszką:
Odsłon: 1218
 Zobacz więcej ... 

Pożegnanie karnawału

2011-03-03
Zapusty, inaczej ostatki, to końcowe dni karnawału. Liczy się je od Tłustego Czwartku do wtorku przed Popielcem. Niezależnie, jak i gdzie żegnamy karnawał, w Tłusty Czwartek bez skrupułów zajadamy pączki…
Odsłon: 1115
 Zobacz więcej ... 

Hotel Monopl

2011-02-25
Hotel Monopol stoi w samym środku miasta, naprzeciwko gmachu opery, od ponad stu lat. Przed drugą wojną światową był jednym z najdroższych i najbardziej znanych hoteli wrocławskich.
Powstał w miejscu dawnego klasztoru Franciszkanów. Na działce tej wybudowano hotel oraz połączony z nim dom handlowy, notabene w 1945 roku zniszczony. Przy projektowaniu budynku wzięto pod uwagę zalecenia konserwatora, dbającego o wyeksponowanie w widoku ulicy bryły kościoła pod wezwaniem św. Wacława, Stanisława i Doroty.
Odsłon: 1019
 Zobacz więcej ... 

Trzech Króli

2011-01-05
Nazwę Trzech Króli zaakceptowała tradycja ludowa wielu narodów. Oznacza ona dzień objawienia się Jezusa Chrystusa światu i w liturgii jest określany jako epifania (greckie epifania znaczy ukazanie się, objawienie). Na Wschodzie Objawienie Pana świętuje się od III wieku, na Zachodzie od IV wieku. Święto to kończyło, trwające niegdyś od Wigilii Bożego Narodzenia gody, okres „świętych wieczorów”, a rozpoczynało zapusty – karnawałowe zabawy.
Odsłon: 1022
 Zobacz więcej ... 

Chleb w dawnej kuchni Wrocławia

2010-12-01
Podstawą diety wrocławian w dobie średniowiecza, jak i w wiekach następnych, aż do czasów upowszechnienia się ziemniaków, był chleb. Źródła archeologiczne i pisane świadczą o popularności chleba we wszystkich warstwach społecznych. Różnica polegała na wykorzystywanych do wypieku gatunkach i rodzajach mąki oraz na dodawanych ingrediencjach. W XIII wieku znano co najmniej dziesięć gatunków pieczywa, w tym wykwintne i świąteczne. Jednocześnie popularne były podpłomyki, przede wszystkim może dlatego, że były łatwe do przyrządzenia. Sprzedawano nie tylko chleby, ale również inne rodzaje pieczywa, różne bułki, rogale, precle, obwarzanki itp. Niektóre były nadziewane serem, jabłkami lub makiem.
Odsłon: 1269
 Zobacz więcej ... 

Ziemniaki we wrocławskiej kuchni

2010-11-17
Ziemniaki były w minionych wiekach prawdziwie wrocławskim warzywem, w ich przyrządzaniu wrocławianie nie mieli sobie równych. Warto w tym miejscu wspomnieć o niemałych zasługach miasta w dziele popularyzacji ziemniaków. Dzięki Walterowi Raleighowi przybyły przez Irlandię do Europy w 1584 roku. Ledwie kilka lat po tym wydarzeniu po raz pierwszy we Wrocławiu zasadził je w przydomowym ogrodzie przy ulicy Wierzbowej tutejszy botanik, lekarz i filozof Laurentius Scholz von Roseau. A jak ważnym były artykułem żywnościowym, niech poświadczy choćby rymowanka nieznanego autora z początku XX wieku, która jednocześnie oddaje szczególną do nich sympatię wrocławian.
Odsłon: 1092
 Zobacz więcej ... 

Wrocławskie kiełbasy

2010-07-21
Kiełbasami zajadano się we Wrocławiu już od średniowiecza, a większość ówczesnych wyrobów była suszona lub wędzona, co ułatwiało dłuższe przechowywanie.
Najbardziej znane wrocławskie kiełbaski – knackwursty – znane były już w pierwszej połowie XVIII wieku, wspominał o nich  Johannes Senftleben, ale nie jest wykluczone, że wyrabiano je znacznie wcześniej. Zresztą knackwurst to tyle, co kiełbasa sucha, musiało jej być w mieście wiele gatunków.
Od połowy XIX wieku sławny knackwurst to cienka sucha kiełbaska przypominająca polskiego kabanosa. Specyfika wyrobu tej kiełbasy we Wrocławiu polegała na lekkim podsmażeniu mięsa przed zmieleniem, co czyniono dla nadania charakterystycznego smaku.
Odsłon: 1721
 Zobacz więcej ... 

Torcik królowej Luizy

2010-07-19
Królowa Luiza (1776 - 1810), żona władcy Prus Fryderyka Wilhelma III, przybyła po raz pierwszy na Śląsk w 1798 roku. Jak zapisała w kronice jej wielka ochmistrzyni dworu hrabina Sophie Marie Voß, Ślązacy wywarli na królowej olbrzymie wrażenie swą niebywałą gościnnością, zaś Karkonosze oczarowały ją pięknem tajemnicy gór. Dwa lata później równie gościnnie przyjęli Luizę wrocławianie - setki młodych kobiet stało z kwiatami już przed Bramą Świdnicką, oddając królewskiej parze należne hołdy.
Odsłon: 1299
 Zobacz więcej ... 

Kuchnia Wrocławia w XVIII wieku

2010-04-22
O upodobaniach kulinarnych wrocławian w XVIII wieku dowiadujemy się z utworu Johannesa Sanftlebena – „Breslauischer Küchen-Zettel” (1732) oraz z wydanych w tym samym roku utworów tegoż autora poświeconych karczmie i szynkom.
Te jakże cenne zapiski kuchenne, unikatowy zbiór „wszelkich smacznych wiktuałów w powszechnej sprzedaży we Wrocławiu dostępnych”, uznać można za najstarszy wrocławski przewodnik kulinarny, odwołujący się także do wcześniejszej, siedemnastowiecznej tradycji kulinarnej Wrocławia.
Odsłon: 1592
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil