Kuchnia Wrocławia
Archeolodzy w kuchni
Historia
Lokale, których już nie ma
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Historia

Piwo w dawnym Wrocławiu

2010-03-20
Wrocławskie piwa, od średniowiecza po próg okresu produkcji przemysłowej, zależnie od zmieniających się gustów smakowych były zarówno jęczmienne, jak i pszeniczne. Szynkowane we Wrocławiu piwo było stosunkowo tanie, należy bowiem pamiętać, że bardzo długo stanowiło podstawowy napój wszystkich mieszkańców miasta, z którego przygotowywano również codzienną strawę.
Powstanie w podziemiach Starego Ratusza najstarszej wrocławskiej piwiarni  –  Piwnicy Świdnickiej – związane było z faktem otrzymania w 1273 roku przez mieszczan przywileju księcia Henryka IV Prawego, na mocy którego rada miejska uzyskała m.in. prawo szrotu – monopol na wyszynk wina i zagranicznego (tzn. zamiejscowego) piwa w Piwnicy Miejskiej. Próby naruszenia tego monopolu doprowadziły później do ostrych konfliktów – przykład tzw. „wojny piwnej” w latach 1380-1382 świadczy o ważnym dla miasta znaczeniu ekonomicznym tego prawa.
Odsłon: 4553
 Zobacz więcej ... 

Kuchmistrz nowy dla łakotnisiow...

2010-02-05
„Masło do każdego pieczywa, a nade wszystko do mącznych potraw używane niech będzie świeże, smaczne i bynajmniej przesolone. W podobnym razie bowiem pilnie go przepłukać i wyczyścić należy; z smaku atoli gorzkiego lub z pleśni, gdy żadnym sposobem masło oczyścić niepodobna, żadną miarą takie nie może być używane.
Mąka powinna być jasną i dobrze wysuszoną, bynajmniej wilgotną lub gruczołkowatą; dobrze także było przesiać ją wprzód gęstym sitem.
Odsłon: 838
 Zobacz więcej ... 

Zabawy karnawałowe w dawnym Wrocławiu

2010-01-03
„Największe harce wyprawiano tu w czasie karnawału, który trwał raz dłużej, a raz krócej, w zależności od pierwszego wiosennego nowiu księżyca, a kalendarzowo był to czas od Bożego Narodzenia do Środy Popielcowej. Piętnastowieczne kazania wrocławskie piętnowały nie tylko formę zabaw, ale i ich uczestników, stwierdzając:
W te dni (karnawału) zmieniają ludzie swe ubrania, wdziewają maski i skaczą jak kozły; nawet stare niewiasty nie pozostają wtedy cicho […], a przez cały rok siedziały cicho. Szminkują się także dziewczęta i ozdabiają włosy i noszą treny (ogony), jak dumny paw i obnoszą się same po targowisku, jak kupiec swe towary, hulają po ulicach i śpiewają zalotne piosenki diabłu na chwałę, któremu w tych dniach stoją na służbie.
Odsłon: 1259
 Zobacz więcej ... 

Święta Bożego Narodzenia w dawnym Wrocławiu

2009-12-21
Przygotowania do świąt zaczynały się na kilka dni przed rozpoczęciem adwentu, czyli już w listopadzie. Najpopularniejsze domy handlowe szykowały najefektowniejsze w mieście świąteczne dekoracje i mnóstwo niespodzianek, a lokale gastronomiczne oferowały najróżniejsze bożonarodzeniowe przysmaki.
Odsłon: 1486
 Zobacz więcej ... 

Stół wrocławian w średniowieczu

2009-11-17
Wrocławianie zawsze lubili dobrą kuchnię. I to już od średniowiecza. Późne średniowiecze było we Wrocławiu okresem zbytkownego odżywiania się, i to do tego stopnia, że ówczesne władze miejskie wydawały prawa ograniczające wystawność uczt.  I tak np. w 1374 roku postanowiono, że nie wolno na uczcie weselnej podawać więcej niż cztery potrawy i jedną przystawkę. Ograniczono nawet do 25 liczbę mis, na których podawano strawę. Zakazano także spożywania drogich win, np. rodzynkowego, oraz jedzenia drogiego ciasta.
Odsłon: 5198
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil