Kuchnia Wrocławia - Galicja
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 11 Grudzień, 2013

Galicja

Mieści się w zabytkowej kamienicy przy ulicy Piłsudskiego 66. To jedna z popularniejszych restauracji wybieranych w centrum miasta na spotkania rodzinne i biznesowe. Elegancki, stylowy, dwupoziomowy lokal popularny jest również wśród cudzoziemców, którzy chcą spróbować polskiej kuchni.
To ulubione miejsce wielbicieli kuchni galicyjskiej, czyli kuchni wchodzącej niegdyś w skład austrowęgierskiego kraju koronnego Galicji. Stanowi ona przebogatą mozaikę tradycji kulinarnych polskich, czeskich, węgierskich, żydowskich i niemieckich, co ma związek z wielonarodową strukturą monarchii austrowęgierskiej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dla koneserów wyszukanego smaku szef kuchni, Adam Wojsa, poleca zwłaszcza specjały galicyjskie. Doskonałym preludium do dania głównego może być przystawka o nazwie „Trojaki galicyjskie”. Jest to grillowania wątróbka z dodatkiem szpinaku, owinięta w bekon, serwowana na plastrach pomidora z cebulą.
Wyborny smak ma grillowana polędwiczka wieprzowa faszerowana serem pleśniowym, owinięta w plastry cukinii, serwowana na sosie z suszonych pomidorów w towarzystwie kopytek i bukietu jarzyn gotowanych.
Równie pyszne są luzowane kacze uda duszone w karmelu z warzywami, podane z plastrami grillowanej gruszki i sosem żurawinowym oraz z kopytkami i modrą kapustą lub „wachlarz cesarzowej Sissi”, czyli grillowana polędwiczka wieprzowa na sosie borowikowym, serwowana z kopytkami i sałatką z buraczków.

Wielu amatorów ma „przysmak z cesarskiego stołu”. Są to skoki królika duszone w śmietanie z dodatkiem tymianku, serwowane z maślanymi ziemniakami i bukietem jarzyn gotowanych.
Koneserzy chwalą smak innego galicyjskiego przysmaku – kawioru żydowskiego, czyli siekanej wątróbki z dodatkami, podawanej na grzance, otulonej plastrami ogórka. Ulubionym daniem wielbicieli ryb jest z kolei farszmak – pikantny gulasz rybny z dodatkiem pomidorów, serwowany w kokilce z gorącego pieczywa.
W karcie dań znajdziemy również staropolski przysmak – bulion z kołdunami suto zaprawionymi czosnkiem, siekaną polędwicę wołową z żółtkiem, w towarzystwie drobno posiekanych dodatków i masła oraz smakowite zrazy Radziwiłła.
Chociaż restauracja Galicja imponuje wykwintnymi specjałami, w karcie menu znajdziemy także mniej wyszukane – ale równie pyszne – dania tradycyjne. Możemy wybrać na przykład bacówkę – żur chłopów podhalańskich serwowany z ziemniakami i cebulą, soliankę – kresową zupę z dodatkiem podrobów i kwaśnej śmietany lub placki po zbójnicku, czyli gulasz wołowy z cebulą i papryką na ostro, serwowany z plackami ziemniaczanymi.
Szef kuchni nie zapomniał o dzieciach i wegetarianach. Z myślą o nich przygotowuje bardzo smakowite dania. Pobyt w „Galicji” umilą nam pyszne desery i wypieki z własnej cukierni. To może być na przykład gruszka w karmelu z lodami i bitą śmietaną lub szarlotka na ciepło z lodami.
Pan Adam Wojsa pełni funkcję szefa kuchni nie tylko w restauracji Galicja, ale również w restauracji Europejska i kawiarni Europejska. Wszystkie lokale należą do firmy BEMOLIKA. Natomiast hotele Europejski, Piast i Polonia do firmy COHM.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Galicja
.
Dolfil