Kuchnia Wrocławia - Volare Ristorante Pizzeria
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Piątek, 19 Styczeń, 2018

Volare Ristorante Pizzeria

Dolnośląscy restauratorzy i szefowie kuchni doskonale wiedzą o tym, że odrębność kulinarna jest tym, co wyróżnia poszczególne restauracje od innych, co stanowi o atrakcyjności lokalu. A to jest możliwe, jeśli do przygotowania serwowanych w lokalu dań wykorzystuje się świetnej jakości, sezonowe składniki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Z takich właśnie składników tworzone są dania w Volare Ristorante Pizzeria. W kuchni rządzi Antonio Incani, który przyjechał do Wrocławia wprost ze słonecznej Italii. W menu znajdziecie więc specjały charakterystyczne dla kuchni włoskiej, a w szczególności dla Sardynii. Także mistrz pizzaiolo jest rodowitym Włochem. Stąd dbałość o oryginalność wszystkich potraw i wierność tradycyjnym włoskim przepisom.


Ucztowanie można zacząć od tradycyjnych antipasti. Podczas spotkania degustacyjnego (15 stycznia) do wyboru były to sardine (panierowane sardynki), caramelle (paluszki nadziewane szynką i czerwoną, duszą cebulą) oraz polpete (warzywne pulpeciki) z różnego rodzaju sałatami.

W menu znajdziecie m.in. świeże sałatki, chrupiące pizze i smaczne pasty. Naszym niekwestionowanym faworytem spośród dań makaronowych były gnocchi z serami. Może to danie nie wyglądało tak apetycznie, jak pozostałe degustowane przez nas potrawy, ale było naprawdę pyszne!


Jako danie główne podczas spotkania degustacyjnego podano jagnięcinę w dwóch odsłonach. To mięso bardzo soczyste, delikatne, a nade wszystko – chude. Dlatego cieszy się dużą estymą wśród osób dbających o linię. Z pewnością wielu gości restauracji Volare przypadnie do gustu jagnięcina w lekko kwaśnym sosie podana z grzanką lub jagnięcina z rusztu z pieczonymi ziemniakami.
O tym, że czekolada doskonale poprawia humor przekonaliśmy się, delektując desery wieńczące biesiadę w Volare, a były to  tortino, czyli czekoladowe babeczki na gorąco podane z lodami oraz tiramisu. Do tego doskonałej jakości wino… 
Motto restauracji spełnia swoje zadanie w stu procentach!
Volare Ristorante Pizzeria, ul. Więzienna 21

 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Volare Ristorante Pizzeria
.
Dolfil