Kuchnia Wrocławia - Art Restauracja i Kawiarnia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 22 Marzec, 2010

Art Restauracja i Kawiarnia

Najbardziej magicznym miejscem tego lokalu jest sala ogrodowa. Ten tajemniczo-baśniowy ogródek wewnątrz budynku, z drewnianymi okiennicami na ścianach jak w altanie, laurowcami, bluszczami i drzewami oliwnymi, przywołuje na myśl bajkowy, wiejski klimat. W takim miejscu można się schronić i, szczególnie w chłodne zimowe wieczory, pomarzyć o cieplejszych klimatach.
Oprócz sali głównej wyróżniającej się charakterystycznym wystrojem, sprawiającym wrażenie pejzażu namalowanego przez flamandzkiego mistrza, jest też sala teatralno-bankietowa, przedzielona na dwie części przesuwanymi drzwiami. Większa sala, z fortepianem i znajdującymi się na suficie odrestaurowanymi XVIII-wiecznymi legarami i oryginalnym malarstwem na desce, przywodzi na myśl salon w tętniącym życiem dworku. Drugą, mniejszą salę, upodobali sobie biznesmeni.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Atutem lokalu są nie tylko starannie zaprojektowane wnętrza, ale przede wszystkim wyśmienita, bardzo urozmaicona kuchnia. Bogata karta dań pełna jest różnorodnych smakowitości, które zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia.
Kontynuuje się tu przebogate tradycje dawnej wrocławskiej karty dań. To sprawia, że goście  chętnie powracają do wielu serwowanych oryginalnych specjałów przypominających niepowtarzalny smak Wrocławia sprzed stu i więcej lat.
Kuchnia tej restauracji to nie tylko dawne wrocławskie specjały, ale również typowe dania kuchni polskiej i europejskiej. Warte polecenia są przystawki i sałatki, m.in. tatar z łososia z cebulą i sosem z musztardy djon, sałatka ART według przepisu właściciela – z plastrami pomidorów, mozzarellą, kaparami, rukolą i suszonymi pomidorami.
Nie mniej smaczne są zupy na czele z włoską Di Pesce (zupa rybna) ze świeżymi pomidorami i imbirem. Wśród dań glównych szef kuchni – pan Grzegorz Pomietło – poleca dania z pieca i makarony, ryby i owoce morza, różnego rodzaju dania mięsne. Wśród kulinarnych rarytasów natrafimy m.in. na  wyśmienite crespolini ze szpinakiem i pieczarkami zapiekane pod beszamelem oraz talerz rybny z sosem z suszonych pomidorów.
Art Restaurację i Kawiarnię znajdą Państwo przy ul. Kiełbaśniczej 20.

 

 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Art Restauracja i Kawiarnia
.
Dolfil