Kuchnia Wrocławia - Dom Jana Pawła II
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 28 Listopad, 2009

Dom Jana Pawła II

Ponad tysiącletnia historia Wrocławia ma swój początek w najstarszej części miasta – Ostrowie Tumskim. To właśnie tutaj w otoczeniu bogactwa zabytków, położony jest Hotel Jana Pawła II – wzniesiony w hołdzie Ojcu Świętemu za jego dwukrotną wizytę we Wrocławiu oraz 46. Międzynarodowy Kongres Eucharystyczny.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
O magnetyzmie tego miejsca decyduje nie tylko historia, otoczenie zabytków, wystrój wnętrz – restauracja hotelowa urządzona jest z najwyższym smakiem i należy do najelegantszych w mieście – ale także wyszukane potrawy, których mocnym akcentem są dania kuchni polskiej. Sporo jest też dań kuchni włoskiej, np. papardelle z ragout z żeberek i pomidorków, sałatka caprese czy carpaccio z marynowanej polędwicy.
Szef kuchni poleca m.in. takie przysmaki, jak: zupa borowikowa z kluseczkami, żur staropolski w chlebku, „Wszystko, co najlepsze z kaczki na plastrach pomarańczy z gruszką i sosem żurawinowo-śliwkowym”, zraziki w sosie grzybowym z buraczkami i kluskami śląskimi, pstrąg pieczony z płatkami migdałowymi na ziemniakach śmietanowo-czosnkowych, dalekomorskie krewetki tygrysie podane na soczystych kawałkach ananasa i aromatycznym ryżu.
Jest też sporo dań dla miłośników tradycyjnych smaków, np. gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem grzybowym, rozmaite pierogi i naleśniki.
Na przystawkę można wybrać np. wątróbki drobiowe z chrupiącą wędzonką i musem malinowym albo sałatkę Wellington z rapsodią wołową na postumencie.
Kwestia wyboru deseru też jest bardzo trudna. W kawiarni można skusić się np. na rożki z sosem owocowym, puchary lodowe lub sernik z sosem tofii.
Hotel Jana Pawła II znajdą Państwo przy ul. św. Idziego 2
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Dom Jana Pawła II
.
Dolfil