Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Restauracje

4 PORY ROKU

2011-01-12
Restauracja  4 PORY ROKU już od siedmiu lat ma zaszczyt gościć u siebie klientów z dziećmi. To one są inspiracją naszej działalności, staramy się aby czas u nas spędzony przez rodziców z pociechami był miłym i relaksujący. Dzieci mają "swój świat", nie chcemy tego zaburzać stresując maluchy powagą przebywania w restauracji. Nasze odwiedzające nas dzieciaki spacerują po restauracji, zaglądają do kuchni jak pracuje kucharz, a często "ucinają" sobie pogawędkę z kelnerami.
Odsłon: 1277
 Zobacz więcej ... 

Aquarelle

2011-03-07
Radisson Blu Hotel i mieszcząca się w nim restauracja Aquarelle położone są w centrum miasta, w cichej okolicy otoczonej parkiem. Zaledwie kilkanaście metrów dzieli je od brzegu Odry, skąd rozciąga się niezwykły widok. Niewiele więcej trzeba pokonać, by znaleźć się przy Panoramie Racławickiej. W odległości kilkunastominutowego spaceru znajdują się pozostałe największe atrakcje Wrocławia – Ostrów Tumski z katedrą i Rynek Starego Miasta – turystyczne, kulturalne i gospodarcze serce Wrocławia.
Odsłon: 1497
 Zobacz więcej ... 

Armine

2009-11-28
To niewielki lokalik z kuchnią ormiańską. Właścicielka i szefowa kuchni – Calina Asatryan – nie tylko rozpieszcza gości oryginalnymi w smaku potrawami, ale również dba o niepowtarzalną atmosferę w swym małym królestwie. To sprawia, że Armine ma swoich stałych klientów.
Odsłon: 1752
 Zobacz więcej ... 

Art Restauracja i Kawiarnia

2010-03-22
Najbardziej magicznym miejscem tego lokalu jest sala ogrodowa. Ten tajemniczo-baśniowy ogródek wewnątrz budynku, z drewnianymi okiennicami na ścianach jak w altanie, laurowcami, bluszczami i drzewami oliwnymi, przywołuje na myśl bajkowy, wiejski klimat. W takim miejscu można się schronić i, szczególnie w chłodne zimowe wieczory, pomarzyć o cieplejszych klimatach.
Oprócz sali głównej wyróżniającej się charakterystycznym wystrojem, sprawiającym wrażenie pejzażu namalowanego przez flamandzkiego mistrza, jest też sala teatralno-bankietowa, przedzielona na dwie części przesuwanymi drzwiami. Większa sala, z fortepianem i znajdującymi się na suficie odrestaurowanymi XVIII-wiecznymi legarami i oryginalnym malarstwem na desce, przywodzi na myśl salon w tętniącym życiem dworku. Drugą, mniejszą salę, upodobali sobie biznesmeni.
Odsłon: 1822
 Zobacz więcej ... 

Bar Wegetariański VEGA

2009-12-04
Jest to najstarsza restauracja wegetariańska w Polsce. Oferuje dania sporządzone z ryżu, kaszy, soczewicy, tofu oraz warzyw pochodzących z upraw ekologicznych.
W sali na piętrze mieści się bar wegański serwujący swoim gościom potrawy przygotowane bez mięsa, ryb i jajek.
W karcie menu znaleźć można zupy z soczewicy, z dyni, kotlety z soi lub z kaszy jaglanej i selera, zrazy z kaszy jęczmiennej, gulasz sojowo-pieczarkowy, bigos wegetariański, paprykę faszerowaną, samosy, czyli pierogi z warzywami, naleśniki z kilkoma rodzajami nadzienia.
Odsłon: 1457
 Zobacz więcej ... 

BRASSERIE 27

2010-06-18
BRASSERIE 27 oferuje niepowtarzalne doznania smakowe w najlepszym stylu. Od otwarcia w czerwcu 2009 roku, restauracja zdążyła już zyskać uznanie smakoszy niebanalnych potraw. Kusząca mieszanka kuchni międzynarodowej w najnowszych aranżacjach i odświeżonych wydań sprawdzonych klasycznych potraw z pewnością odmienią gastronomiczny krajobraz miasta.
Odsłon: 1574
 Zobacz więcej ... 

Cesarsko-Królewska

2010-08-11
Sałatka z wędzonym łososiem z ogórkiem, pomidorem i jajkiem, sosem cytrynowo-koperkowym aromatyzowana lub Sałatka z rostbefu – serwowane jako przystawki, Sakwa ze schabu faszerowana leśnymi grzybami na smażonych cząstkach cukinii i cebuli w czosnkowo-kminkowym sosie albo Pieczona kaczka w sosie z płatkami róży duszona na czerwonej kapuście z wiśniami zasmażanymi z ziemniaczano-serowymi kluseczkami faszerowanymi – podane jako dania główne, to tylko fragment karty dań Restauracji Cesarsko-Królewskiej. W menu znajdą Państwo również dania z ryb, wegetariańskie, specjały z akcentami kuchni greckiej i włoskiej.
Odsłon: 1475
 Zobacz więcej ... 

Dom Jana Pawła II

2009-11-28
Ponad tysiącletnia historia Wrocławia ma swój początek w najstarszej części miasta – Ostrowie Tumskim. To właśnie tutaj w otoczeniu bogactwa zabytków, położony jest Hotel Jana Pawła II – wzniesiony w hołdzie Ojcu Świętemu za jego dwukrotną wizytę we Wrocławiu oraz 46. Międzynarodowy Kongres Eucharystyczny.
Odsłon: 2150
 Zobacz więcej ... 

Dwór Polski

2010-11-02
To miejsce, gdzie podstawowym wyznacznikiem jest staropolski klimat, zarówno w wystroju, jak i w menu. Lokal mieści się w jednej z XVI-wiecznych kamienic wrocławskiego Rynku. Jak głosi legenda, to właśnie tutaj król Zygmunt III Waza, przybywszy potajemnie do Wrocławia, spotkał się ze swoją przyszłą żoną Anną Habsburg. Pielęgnując historyczny klimat kamienicy oraz wielowiekową tradycję polskiej gościnności, Dwór Polski w ślad za legendą zaprasza dziś do suto zastawionych stołów restauracyjnych.
Odsłon: 1527
 Zobacz więcej ... 

Galicja

2013-12-11
Mieści się w zabytkowej kamienicy przy ulicy Piłsudskiego 66. To jedna z popularniejszych restauracji wybieranych w centrum miasta na spotkania rodzinne i biznesowe. Elegancki, stylowy, dwupoziomowy lokal popularny jest również wśród cudzoziemców, którzy chcą spróbować polskiej kuchni.
To ulubione miejsce wielbicieli kuchni galicyjskiej, czyli kuchni wchodzącej niegdyś w skład austrowęgierskiego kraju koronnego Galicji. Stanowi ona przebogatą mozaikę tradycji kulinarnych polskich, czeskich, węgierskich, żydowskich i niemieckich, co ma związek z wielonarodową strukturą monarchii austrowęgierskiej.
Odsłon: 1248
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil