Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Restauracje

Pod Papugami

2013-01-07
Kultowy lokal mieści się wewnątrz Sukiennic, co nadaje mu niepowtarzalną atmosferę. Przestronna restauracja dysponuje antresolą, a okna wychodzą na Rynek. Stylizacja lokalu nawiązuje do klasycznego hollywoodzkiego kina. 
Karta menu jest nie tylko sezonowa,  ale przede wszystkim zawiera autorskie propozycje szefa kuchni – Roberta Woźniaka. Korzystając z najnowszych trendów kulinarnych, znany wrocławski kuchmistrz z olbrzymią fantazją kreuje potrawy wyjątkowe pod każdym względem. Zafascynowany jest kuchnią niskich temperatur, którą chce rozpropagować w swoich daniach.
Odsłon: 1241
 Zobacz więcej ... 

Restauracja Domowa

2011-02-21
Restauracja Domowa to kuchnia polska tradycyjna oparta na produktach regionalnych z elementami kuchni włoskiej. Docelowo w  lokalu z czasem można będzie  zakupić wybrane  produkty regionalne. W restauracji będą podawane  potrawy, skomponowane tylko z pełnowartościowych świeżych produktów.
Odsłon: 2892
 Zobacz więcej ... 

Restauracja i Kawiarnia Europejska

2017-06-25
Znajdują się w Hotelu Europejskim, działającym w mieście od 140 lat. Dziś tym najstarszym hotelem we Wrocławiu oraz sąsiadującymi hotelami Piast i Polonia zarządza firma Cohm Sp. z o.o., działająca pod marką Historyczne Hotele Wrocławia.
Restauracja i Kawiarnia Europejska doskonale łączą tradycję z nowoczesnością. Przepiękna kawiarnia w stylu wiedeńskim jest ulubionym miejscem spotkań miłośników wybornej kawy oraz słodkich wypieków i oryginalnych deserów. W ofercie jest też duży wybór koktajli i alkoholi.
Odsłon: 115
 Zobacz więcej ... 

Sofa

2014-08-09
Sofa Lounge & Restaurant znajduje się na terenie ośrodka tenisowego Olimpijski Club Tennis & Sports w obrębie Stadionu Olimpijskiego. Malownicza sceneria, niepowtarzalny klimat i niezwykle smakowita kuchnia. Tak jednym zdaniem można scharakteryzować ten lokal.
W restauracji nie ma szefa kuchni. O podniebienia gości dbają jednocześnie Dariusz Antończyk, Krzysztof Czapla, Michał Skonieczny i Bartłomiej Jędrysiak. Wszystkie dania komponują z produktów sezonowych, kupowanych bezpośrednio od producentów. Są wśród nich także produkty lokalne.
Odsłon: 815
 Zobacz więcej ... 

Sofitel Wrocław

2010-09-23
Goście Hotelu Sofitel mają do dyspozycji restaurację Pan Tadeusz, Bistro oraz Bar. Pan Tadeusz ukryty w surowych wnętrzach hotelu ciepło i nad wyraz elegancko zaprasza gości, kusząc od razu niezwykle wykwintnymi potrawami. Zawsze można tu zjeść dania (niektóre bardzo egzotyczne) mające duże powodzenie wśród gości.
Odsłon: 772
 Zobacz więcej ... 

U Gruzina

2016-01-18
Jest takie miejsce, które w swej oryginalności i smakach jest bliskie memu sercu, a zwłaszcza mojemu podniebieniu. Tym unikatowym miejscem na mapie Wrocławia jest restauracja „U Gruzina”. Mamy tutaj do czynienia moim zdaniem z jedną z najlepszych kuchni na świecie.
Różnorodność przypraw, prostota wykonania, obfitość płodów rolnych powoduje, że kuchnia gruzińska bogactwem potraw stoi. Unikatowy smak to baranina, bakłażany, oryginalne i nietuzinkowe sery, arbuzy, melony, winogrona, granaty, orzechy włoskie, czosnek, fasola, a przede wszystkim zioła, które nadają tej kuchni tak zróżnicowanego smaku. Gruzińskie lemoniady z brzoskwini, rozmarynu, soki z granatu i rokitnika pieszczą nasze zmysły i zachęcają do dalszej kulinarnej uczty.
Odsłon: 1557
 Zobacz więcej ... 

Volare Ristorante Pizzeria

2018-01-19
Dolnośląscy restauratorzy i szefowie kuchni doskonale wiedzą o tym, że odrębność kulinarna jest tym, co wyróżnia poszczególne restauracje od innych, co stanowi o atrakcyjności lokalu. A to jest możliwe, jeśli do przygotowania serwowanych w lokalu dań wykorzystuje się świetnej jakości, sezonowe składniki.
Odsłon: 273
 Zobacz więcej ... 

Wines & Olives

2013-06-26
To Wine Bar, Śródziemnomorska Restauracja oraz Delikatesy. Lokalizacja blisko Rynku (Plac Wolności 7), Sąsiedztwo Narodowego Forum Muzyki i Zamku Królewskiego powodują, że jest to świetne miejsce na kawę w biegu do pracy, popołudnie z przyjaciółmi przy lampce wina lub kuflu piwa czy długą kolację przy tradycyjnych daniach kuchni śródziemnomorskiej.
Szefowa kuchni – Despina – ma 23-letnie doświadczenie w prowadzeniu restauracji w Grecji. Filozofią jej życia jest „giving services”, czyli bycie gościnnym. I te idee chce przenieść do Wrocławia. Wszystkie specjały przygotowywać będzie z produktów sprowadzanych z Grecji. Dojrzewające w słońcu oliwki, sery warzone według unikalnych receptur, oryginalne wina, domowe pasty i wiele innych.
Odsłon: 797
 Zobacz więcej ... 

Zielona

2014-10-31
To prawdziwa mekka dla poszukiwaczy zdrowych, apetycznych i pysznych dań. Wyjątkowe miejsce, które powstało z myślą o gościach doceniających walory potraw bazujących na sezonowych i lokalnych produktach.
Domowe ciasta, chleby oraz pierogi przygotowywane są z mąki zmielonej w regionalnym młynie w Jordanowie Śląskim. Mięso i wędliny pochodzą z lokalnych masarni, a zioła i mieszanki przypraw pochodzą z tradycyjnych suszarni. Co ważne, produkowane są bez chemicznych dodatków i konserwantów.
Odsłon: 595
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil