Kuchnia Wrocławia - Specjały greckie
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 19 Listopad, 2009

Specjały greckie

Od 1951 roku Wrocław stał się centralnym ośrodkiem życia uchodźców politycznych z Grecji. Opuścili oni swój kraj w obawie przed represjami po wojnie domowej (1946–1949). Środowisko greckie we Wrocławiu podtrzymuje własne tradycje kulturowe – również kulinarne.
We Wrocławiu kuchnia grecka od lat przeplata się z kuchnią polską. Zwykle kojarzy nam się z oliwkami, serem feta, gyrosem, sosem tzatziki i quzo – słynną grecką wódką z dodatkiem anyżu. Ale kuchnia wrocławskich Greków to także zapiekanki pod gęstym beszamelem, z dużą ilością mielonego mięsa, warzyw lub makaronu. To także ryż mieszany z mięsem mielonym i zawijany w liście winogron jak nasze gołąbki – greckie dolmadakia i wiele innych smakowitości.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przygotowanie greckich potraw nie wymaga wielkiej wprawy, dokładnego odmierzania czasu gotowania czy ważenia składników. Grecy lubią swobodę i nie podchodzą do gotowania w sposób rygorystyczny. Dobra domowa kuchnia grecka to gwarantowana przyjemność dla podniebienia, dlatego ma tak wielu zwolenników wśród mieszkańców Wrocławia.
Jeżeli chcą Państwo dowiedzieć się, jak ugotować szczególnie wysoko cenioną przez wrocławskich smakoszy zupę cytrynową avgolemono, albo jak upiec pyszną pitę z porami zapraszamy do działu Przepisy. Znajdziecie tam również receptury na wiele innych specjałów greckich np. dolmadakia, keftedes, fakies, fasolada, tyropitakia, pasticio,  tzatziki, horiatiki.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Specjały greckie
.
Dolfil