Kuchnia Wrocławia - Kuchnia żydowska
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 11 Styczeń, 2010

Kuchnia żydowska

W kuchni Żydów na Dolnym Śląsku i we Wrocławiu można znaleźć zarówno tradycyjne potrawy, jak i dania które powstały przez adaptację miejscowych przepisów kulinarnych do nakazów religii mojżeszowej. Jej najważniejszą cechą jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Koszerna sztuka kulinarna pełna jest nakazów i zakazów. Ortodoksyjny Żyd nie powinien łączyć mięsa z mlekiem, nie może jeść wieprzowiny, skorupiaków i niektórych ryb. Przed przyrządzeniem mięsa (najczęściej wołowiny, jagnięciny i drobiu) obowiązkowo usuwa z niego krew.
Cotygodniowym świętem w religii żydowskiej jest szabas. Rozpoczyna się w piątek wieczór i trwa niemal do późnej nocy w sobotę. Od tej chwili zakazana jest wszelka praca. Przyrządzone odpowiednio wcześniej potrawy odgrzewa się wyłącznie na małym płomyku. Typowe szabasowe danie to czulent, czyli zapiekanka z białej fasoli, cebuli, ziemniaków (ewentualnie z kaszy gryczanej), której smak nadaje wołowy szponder lub mostek, a także gefilte fisz, pozbawione ości pulpety rybne. Serwowanym podczas szabasu potrawom z drobiu towarzyszy kugiel (makaron albo ryż z rodzynkami).
Rosz ha-Szana (dosłownie „głowa roku”), czyli Nowy Rok, uczcić trzeba potrawami związanymi z ową symboliczną głową. Podaje się np. ryby z głową i koniecznie coś słodkiego, np. cymes (gulasz z marchwi, cebuli, suszonych moreli i śliw z dodatkiem miodu), by taki był cały rok.
Chanuka upamiętnia cud, gdy w Świątyni Jerozolimskiej oliwa w lampce wystarczająca na jeden dzień dawała światło przez dni osiem. Rzecz jasna je się wtedy potrawy smażone na oleju, np. placki ziemniaczane, pączki.
W kuchni żydowskiej znaleźć możemy smaki i aromaty niemalże z całego świata (m.in. bałkańskie nadziewane warzywa, włoskie przyprawy, jagnięcinę z Bliskiego Wschodu czy gulasz i strudel rodem z Austro-Węgier). Zarówno przyjęte potrawy, jak i zwyczaje kulinarne Żydzi oczywiście modyfikują do swoich potrzeb.
Typowe dla tej kuchni jest częste używanie cebuli i czosnku oraz przypraw, m.in. gałki muszkatołowej, goździków, cynamonu, szafranu, kminku.

 

 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kuchnia żydowska
.
Dolfil