Kuchnia Wrocławia - Kuchnia pachnąca czubricą
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 27 Luty, 2010

Kuchnia pachnąca czubricą

Większość bułgarskich potraw doprawiana jest czubricą – mieszanką różnych przypraw. Czubricę dodaje się do dań z warzyw, szczególnie do strączkowych, do czerwonej kapusty, ogórków, zup, ale przede wszystkim do potraw mięsnych. Dzięki czubricy nabierają one pikantnego, lekko pieprznego smaku. Warto pamiętać, by przyprawę dodawać pod koniec przyrządzania potrawy (nie gotować!). Podstawowym składnikiem czubricy jest cząber.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W kuchni bułgarskiej odnajdziemy najwięcej wpływów greckich i tureckich, i to w tym najsmaczniejszym wydaniu. By wspomnieć choćby o popularnym bułgarskim taratorze (chłodnik z ogórków, czosnku i kopru na jogurcie), upodobaniu do fety (składnik sałatki szopskiej) i banicy (ciasto przekładane serem owczym), tureckiej metodzie przyrządzania mięsa na ruszcie: kebaby, kebabczety i zamiłowaniu do słodkich deserów (bakława albo kadaif – cienkie niteczki z ciasta polane bardzo słodkim, gęstym syropem).
Podstawą jadłospisu Bułgarów są czobry – gęste, zawiesiste i pikantne zupy. Wszystkie ich składniki wrzuca się od razu do garnka i długo gotuje na małym ogniu, jest to np. bobczorba – czobra fasolowa. Po niej następuje mandża, czyli danie główne, najczęściej zapiekanka warzywno-mięsna: np. musaka, gjuwecze (danie z piekarnika z mięsa, pomidorów, cebuli) oraz warzywa zapiekane z jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Prawdziwym przysmakiem są opiekane na ruszcie różne gatunki mięs mocno przyprawione czubricą.
W prawie każdym przepisie znajdziemy pomidory, paprykę, czuszkę lub bakłażany. Czyż można zatem nie przyjmować tej kuchni entuzjastycznie?
Receptury na specjały bułgarskie znajdą państwo w dziale Przepisy.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kuchnia pachnąca czubricą
.
Dolfil