Kuchnia Wrocławia - Kuchnia niemiecka
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 28 Listopad, 2009

Kuchnia niemiecka

Niemcy mieszkający we Wrocławiu pielęgnują własne tradycje kulturowe, także kulinarne. Najwyraźniej uwidacznia się to w okresie świąt, kiedy przygotowują tradycyjne specjały, np. szynki pieczone i charakterystyczne wypieki: ciasteczka maślane – Plätzchen, ciasteczka korzenne – Spekulatius i różnego rodzaju pierniczki.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wiele potraw typowych dla kuchni niemieckiej na stałe weszło do jadłospisów wrocławian. Dużą popularnością cieszy się od dawna, zwłaszcza wśród mężczyzn,  pożywny specjał – golonka wieprzowa w piwie, serwowana z kiszoną kapustą lub z chrzanem w towarzystwie różnych trunków. Kuchnia niemiecka to także pyszne drożdżowe kluski na parze i cieszący się zasłużoną sławą placek z kruszonką.
 
Podstawą tej kuchni jest mięso, a pieczeń z sosem – potrawą sztandarową. Nie ma niemieckiego dania bez przypraw, warzyw, klusek, suszonych owoców, wina i naturalnie – piwa.
 
 
 
 
 
Typową niemiecką potrawą jest danie z jednego garnka – Eintopf. Potrawy jednogarnkowe prezentują całą gamę walorów smakowych, od najbardziej wyszukanych po popularne, lecz dobrze świadczące o niemieckiej gospodarności. Zwieńczeniem obiadu jest zawsze deser.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kuchnia niemiecka
.
Dolfil