Kuchnia Wrocławia - Jak gotować po grecku?
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 28 Listopad, 2009

Jak gotować po grecku?

Kilkoro Czytelników zwróciło się do nas z prośbą o udzielenie kilku wskazówek dotyczących przygotowania potraw z greckim rodowodem. Oto i one:
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
• Fetę najlepiej kupować w małych porcjach i szybko ją zużyć. Dłużej przechować można ser w lodówce, jeśli jest w zalewie solnej albo zamarynowany w oliwie.
• Jeśli feta wydaje się nam zbyt słona, pomoczmy ją przez chwilę w zimnej wodzie lub mleku.
• Najlepsza jakościowo jest oliwa z pierwszego tłoczenia – extra vergine olive oil. W smaku powinna być lekko gorzkawa. Kwaśny, przypominający ocet lub cytrynę zapach oliwy całkowicie ją dyskwalifikuje.
• Lodówka jest za zimna do przechowywania oliwy z oliwek – niska temperatura może spowodować jej zmętnienie.
Wrocławscy Grecy często owijają w ciasto filo rozmaite farsze – mięsne, warzywne, serowe lub słodkie. Ciasto filo zbliżone jest do ciasta francuskiego, ale jest cienko rozwałkowane i posmarowane roztopionym masłem lub oliwą.
Kuchnia grecka charakteryzuje się częstym użyciem czosnku, oliwy z oliwek, aromatycznych ziół i dużej ilości warzyw. Na stole często pojawiają się ryby i owoce morza, a także różnorodne sery, wśród których niekwestionowany prym wiedzie feta.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Jak gotować po grecku?
.
Dolfil