Kuchnia Wrocławia - Kuchnia ormiańska
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 03 Grudzień, 2009

Kuchnia ormiańska

We Wrocławiu, a także w Obornikach Śląskich, Oławie i innych miejscowościach żyją Ormianie, którzy po drugiej wojnie przybyli na Dolny Śląsk z Kresów Wschodnich. Ich motto życiowe brzmi: „Zebrać, zanotować, zachować”. Stąd zamiłowanie do kolekcjonowania wspomnień. To dotyczy również muzyki i… kuchni.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni ormiańskiej jest pikantność – używa się dużej ilości soli, pieprzu, czosnku, papryki, bazylii, kolendry, kminku itp. Dzięki tym przyprawom dania są nie tylko aromatyczne i smaczne, ale również zdrowsze. To dlatego Ormianie zwykle mają smukłe sylwetki, chociaż uwielbiają dania sycące, wysokokaloryczne, np. potrawy z baraniny.
Specjałem kulinarnym są maleńkie gołąbki – dołma, w liściach winogron, podbiału albo czerwonego buraka. Dużym powodzeniem cieszą się dania rybne, a także ostro przyprawione przekąski i zawiesiste zupy. Wśród nich jest zupa gulaszowa i warstwowa zupa chaszlama. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi w wyważonym połączeniu warzyw, piwa i dużej ilości ziół.
Bozbasz to ormiański wkład w światowe dania jednogarnkowe. Jest to rodzaj zawiesistej zupy. Przyrządza się go zawsze tak samo, różnie natomiast dobiera wchodzące w jego skład ingrediencje. Mięso baranie najpierw jest obgotowywane, następnie obsmażane na maśle z warzywami, ponownie gotowane, na koniec przyprawiane ziołami i octem winnym (ewentualnie sokiem z cytryny). Pośród warzyw stosowanych do bozbasza wymienić należy: groch, cebulę, pomidory, paprykę, ziemniaki. Te ostatnie czasem zastępowane są jadalnymi kasztanami.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kuchnia ormiańska
.
Dolfil