Kuchnia Wrocławia - Kuchnia ukraińska
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 10 Grudzień, 2009

Kuchnia ukraińska

Jaka jest kuchnia ukraińska? Ostra i tłusta. Dużo w niej czosnku i ziemniaków. Bardzo popularną potrawą są gotowane pierogi o nazwie wareniki. Mogą mieć nadzienie pikantne, na przykład z kiszonej kapusty, cebuli i kwaśnej śmietany albo z ugotowanej fasoli wymieszanej z podsmażoną cebulką, lub słodkie – z nadzieniem owocowym.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Najbardziej popularne są oczywiście wareniki z farszem serowo-ziemniaczanym. Zwyczaj przyrządzania tego rodzaju pierogów należy łączyć z Polakami i Ukraińcami, tyle, że my nazywamy je dziś pierogami ruskimi, a Ukraińcy – polskimi. We Wrocławiu, gdzie po wojnie nowy dom znalazło wielu repatriantów z Lwowa i jego okolic, długo nazywano je pierogami lwowskimi.
Wyborne w smaku są także pierogi pieczone faszerowane kapustą, grzybami, kaszą gryczaną.
Najbardziej rozpoznawalną zupą jest barszcz ukraiński (borszcz). Istnieje wiele wersji tej potrawy. Ciekawostką jest to, że ukraińskie zupy jada się tylko z ziemniakami.
Ale to nie jedyne ukraińskie specjały. Bardzo charakterystyczną potrawą jest np. pikantnie przyprawiona babka pieczona z tartych surowych ziemniaków, gołąbki z ryżem, mięsem i sosem grzybowym, bliny i różnego rodzaju zapiekanki.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kuchnia ukraińska
.
Dolfil