Kuchnia Wrocławia - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia...
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 11 Listopad, 2013

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia...

...i Gotowania obchodzony jest od kilku lat w krajach UE 8 listopada. Inicjatorzy to Komisja Europejska oraz Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques.
Skąd ten pomysł? Niestety, około 22 mln dzieci w krajach UE cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Jest to zjawisko wyjątkowo niepokojące. Stąd pomysł na kampanię informacyjną, która ma przekonać nas wszystkich, że zdrowe odżywianie w dzieciństwie oznacza zdrowie w dorosłym życiu.

Nawyki z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia. Można zatem założyć, że dzieci i młodzież, które poznają zalety zdrowego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać wartościowe produkty żywnościowe, będą prowadzić w dorosłym życiu zdrowy styl życia.
Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w Zespole Szkół Gastronomicznych przedstawiono prezentację dotyczącą zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży, połączoną z degustacją zdrowych przysmaków przygotowanych przez uczniów.

Spotkanie rozpoczęło się chrupaniem marchewek. Później uczniowie uraczyli nas surówkami, sałakami, koreczkami i innymi zdrowymi przekąskami. Wśród zaproszonych gości byli: Agnieszka Hajbura-Michałowska (Dolnośląska Akademia Tradycji i Smaku) oraz kuchmistrzowie – Marek Łoboda, Piotr Kmieć, Ryszard Konieczka i Grzegorz Cielecki.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia...
.
Dolfil