Kuchnia Wrocławia - Pyszności z regionu
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 07 Grudzień, 2013

Pyszności z regionu

Podczas tegorocznej – już czwartej – edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (3 grudnia) nagrodzono najsmaczniejsze potrawy dolnośląskie przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Wszystkie konkursowe specjały komponowano z polędwiczek wieprzowych oraz sera koziego łomnickiego. Oczywiście można było wykorzystać także inne produkty podkreślające lokalny rodowód popisowych specjałów, np. grzyby z Borów Dolnośląskich lub miody z dolnośląskich pasiek.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W zmaganiach kulinarnych uczestniczyło dziewięć dwuosobowych zespołów, reprezentujących dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym. Wszyscy uczniowie wykazali się dużą kreatywnością, a byli to:
• Anna Preisner i Marlena Rok (Technikum nr 6 w Zespole Szkół Przyrodniczych w Głogowie) przygotowały przystawkę z sera koziego i gruszki oraz polędwiczkę wieprzową w sosie czekoladowo-kawowym.
• Natalia Kulik i Anna Nieciecka (Technikum nr 6 w Zespole Szkół Przyrodniczych w Głogowie) zaprezentowały mus z łososia wędzonego i koziego sera w towarzystwie rukoli skąpanej w sosie winegrett i concose z pomidora cherry oraz polędwiczkę wieprzową faszerowaną marchewką otuloną boczkiem w duecie sosu kurkowego i purée ziemniaczanego z mango.

• Patrycja Rydel i Agata Pacholik (Zespół Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie) pochwaliły się serem kozim zapiekanym w migdałach w sosie malinowo-imbirowym w towarzystwie owocu granatu i rozmarynu oraz polędwiczką wieprzową na musie selerowym z dressingiem winnym w towarzystwie szpinaku i batatów.
• Mateusz Gudzela i Maciej Sowiński (Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze) przygotowali flan ze szpinaku aromatyzowany serem łomnickim z purée z dyni oraz polędwiczkę wieprzową marynowana w czosnku i rozmarynie podaną z runem leśnym z sosem z czerwonego wina w towarzystwie kresowego pieroga z kaszą i twarogiem.

• Natalia Chudzik i Łukasz Dzikowski (Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu) zaprezentowali bundzek łomnicki na orzechowym biszkopcie z pomarańczową galaretką oraz polędwiczkę wieprzową w towarzystwie jabłka i sosu gruszkowo-estragonowego z kaszą jaglaną.
• Natalia Kyc i Edyta Pietras (Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy) przyrządziły serek kozi w migdałach oraz polędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu i szynce parmeńskiej z musem dyniowym i sosem z czerwonego wina.

• Monika Ludwisiak i Paulina Sikora (Zespół Szkół Ekonomicznych w Głogowie) pochwaliły się sałatą z serem łomnickim oraz polędwiczką wieprzową na boczniakach z musem z dyni i sosem.
• Anna Tymicka i Edyta Pragacz (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) przygotowały suflet z serów łomnickich z sosem żurawinowo-gruszkowym oraz polędwiczkę wieprzową na salsie z buraków w towarzystwie purée gruszkowego oraz uszek z kaszą gryczaną i bundzem łomnickim.

• Karolina Gawron i Emil Ciuła (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) przygotowali zapiekany ser kozi ze szpinakiem i porem w sosie jabłkowo-buraczanym oraz polędwiczkę wieprzową w glazurze żurawinowej z sosem porto podaną z kaszą gryczaną w towarzystwie sałat na wafelku z ciasta cygaretkowego.
Zdaniem jurorów – Zbigniewa Koźlika (szefa kuchni w Hotelu Plaza), Grzegorza Pomietły (szefa kuchni w Art Hotelu) oraz Katarzyny Daniłowicz (Hotel Granary) – na miano najsmaczniejszych potraw dolnośląskich w 2013 roku zasługują dania przygotowane przez:

Karolinę Gawron i Emila Ciułę (I. miejsce)
Natalię Chudzik i Łukasza Dzikowskiego (II. miejsce)
Annę Tymicką i Edytę Pragacz (III. miejsce)
– Pozostali uczestnicy konkursu zajęli czwarte miejsce – mówiła p. Dyrektor ZSG Krystyna Szumilak. Wszyscy uczniowie są zwycięzcami. Dołączamy się do gratulacji!!!

Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych od samego początku objęty jest patronatem Agencji Rynku Rolnego promującej dolnośląskie produkty tradycyjne, regionalne, lokalne i ekologiczne.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Pyszności z regionu
.
Dolfil