Kuchnia Wrocławia - Najsmaczniejsze potrawy dolnośląskie
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 19 Listopad, 2014

Najsmaczniejsze potrawy dolnośląskie

Już po raz piąty w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu rozstrzygnięto Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych (18 listopada). Konkurs jest połączeniem nowoczesnego kształcenia i pochodzących z regionu produktów regionalnych i tradycyjnych.
Nagrodzono najsmaczniejsze potrawy z produktów dolnośląskich przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. W tym roku wszystkie konkursowe dania komponowano ze schabu, karpia milickiego oraz różnych gatunków kaszy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Oczywiście uczniowie mogli wykorzystać do tworzonych przez siebie specjałów także inne produkty lokalne, np. miody z dolnośląskich pasiek. W zmaganiach kulinarnych uczestniczyło siedem dwuosobowych zespołów, reprezentujących dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym. A byli to:

• Adrianna Brzeska i Łukasz Macioch (Zespół Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie) przygotowali przystawkę z karpia milickiego z borowikami na kapuście ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi oraz jako danie główne fantazję wieprzową na musie z pietruszki i jabłka podaną na pęczotto z dynią.
• Maciej Dobrosz i Maciej Sowiński (Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze) zaprezentowali roladki z karpia milickiego i dorsza pod pistacjową kołderką na salsie owocowej z nutą miętowo-winną z dodatkiem sosu chrzanowego oraz medaliony ze schabu z placuszkami gryczanymi w obecności winno-rozmarynowanego sosu.
• Anna Zarzycka i Maciej Nieć (Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu) pochwalili się karpiem w korzennej galarecie i aromatycznym schabem z jaglanym kaszotto.
• Kamil Kudłacz i Adrian Nowakowski (Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy) przygotowali zupę z karpia i pieczone kotlety schabowe z sosem pikantnym i kaszą jęczmienną.
• Monika Ludwisiak i Paulina Sikora (Zespół Szkół Ekonomicznych w Głogowie) zaprezentowały karpia w bulionie consomme na blinach oraz schab na risotto z pęczaku z musami z czerwonej kapusty i marchewki.
• Marta Janik i Matylda Mostowiec (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) przyrządziły karpia milickiego w towarzystwie piernika i dyni z babeczką szpinakową i kostką z buraka oraz roladki schabowe na musie z borowików z purée z bobu i groszku z dodatkiem blinów orkiszowych.
• Kamila Guzik i Sara Hruszowicz (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) jako przystawkę podały oczko z karpia faszerowane morelą i chrzanem z karmelizowanymi gruszkami w białym winie oraz roladki schabowe w kapuście włoskiej z piwną kaszą gryczaną, kulkami ziemniaczanymi oraz carpaccio z grejpfruta i czerwonej cebuli z sosem buraczano-selerowym podanymi jako danie główne.

Zdaniem jurorów – pod przewodnictwem Grzegorza Pomietły (szefa kuchni w Art Hotelu) – na miano najsmaczniejszych potraw dolnośląskich w 2014 roku zasługują dania przygotowane przez:
Kamilę Guzik i Sarę Hruszowicz (I miejsce)
Annę Zarzycką i Macieja Niecia (II miejsce)
Martę Janik i Matyldę Mostowiec (III miejsce)
– Wszyscy uczniowie są zwycięzcami – stwierdziła p. Dyrektor ZSG Krystyna Szumilak. Dołączamy się do gratulacji!!!

Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych od samego początku objęty jest patronatem Agencji Rynku Rolnego promującej dolnośląskie produkty tradycyjne, regionalne, lokalne i ekologiczne.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Najsmaczniejsze potrawy dolnośląskie
.
Dolfil