Kuchnia Wrocławia - Wielka Gala w ZSG
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 18 Marzec, 2015

Wielka Gala w ZSG

Historia Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast: Stadhagen – Carcassonne – Wrocław – Tapolca w zawodzie: kucharz-kelner sięga 1995 roku. Dwudziesty – jubileuszowy – konkurs odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ulicy Kamiennej. Uświetnieniem tego wydarzenia była uroczysta Gala.
Wróćmy do konkursu. Zadaniem kucharzy było przygotowanie przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru z określonych składników. Komponentami obowiązkowymi były surowce z „małego kosza”, czyli filet z sandacza, golonki indycze, raki lub szyjki rakowe, burak ćwikłowy, chleb pełnoziarnisty oraz czekolada gorzka.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Oprócz tego można było wykorzystać surowce z „dużego kosza”. Do wyboru uczniowie mieli m.in. różne gatunki warzyw i owoców, grzyby, mleko i przetwory mleczne, tłuszcze, kasze, ryż, przyprawy. Oczywiście wszystkie potrawy przygotowane zostały zgodnie z autorskimi recepturami uczestników konkursu.

Zmagania kulinarne oceniała profesjonalna komisja konkursowa, w składzie: Katarzyna Daniłowicz, Zbigniew Koźlik oraz Grzegorz Pomietło. Jurorzy brali pod uwagę nie tylko smak zaprezentowanych dań, ale również techniki pracy, obróbkę surowców, sposób podania, przestrzeganie czasu pracy oraz porządek i czystość w miejscu pracy.
W zawodzie kucharz pierwsze miejsce przypadło w udziale Kevinovi Ginterowi z Stadthagen. Drugie miejsce zajął Emil Ciuła z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, a trzecie – Felix Gloris z Stadthagen.

Z kolei zadaniem każdego kelnera było nakrycie stołu dla sześciu osób. Komisja konkursowa pod przewodnictwem p. Teresy Kucharskiej pierwsze miejsce przyznała Michaelle Hahne z Stadthagen, drugie – Michelle Bauer, a trzecie miejsce zajął Mark Sulyok z Tapolcy.
Stoły konkursowe zaaranżowane były zgodnie z tematami: Dyplomacja oraz Wrocław „Wenecją Północy” – Wrocław Miastem Mostów. Wszystkie piękne!!! Dopracowane w najmniejszym calu. Kolorystyka, elementy dekoracyjne, kwiaty, bielizna stołowa, karta menu doskonale współgrały z tematem stołu.
Zaproszeni goście – wśród których była pisząca te słowa – poczuli się w pełni usatysfakcjonowani nie tylko smakiem serwowanych dań, ale również profesjonalną obsługą. Kelnerzy byli nie tylko grzeczni i uprzejmi, ale także komunikatywni i – co bardzo ważne w tym zawodzie – spostrzegawczy. Jednym zdaniem, sprawiali bardzo dobre ogólne wrażenie.

W ocenie drużyn startujących w konkursie jurorzy byli jednogłośni. I tak: pierwsze miejsce zajęła drużyna ze szkoły w Stadhagen, drugie – drużyna ze szkoły w Tapolcy, trzecie miejsce przypadło w udziale uczniom z ZSG we Wrocławiu. GRATULACJE!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Wielka Gala w ZSG
.
Dolfil