Kuchnia Wrocławia - Potrawy Regionalne
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 19 Listopad, 2015

Potrawy Regionalne

Organizowany od sześciu lat w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych jest doskonałą okazją do zaprezentowania bogactwa i różnorodności smaków naszego regionu. Jednocześnie promuje dolnośląskie produkty tradycyjne, regionalne i lokalne. Patronem konkursu jest Agencja Rynku Rolnego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W tym roku zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki z pstrąga kłodzkiego oraz dania głównego z perliczki. Wśród komponentów znalazły się także inne lokalne i sezonowe produkty, np. grzyby, dynia i inne warzywa oraz kasza. W konkursie rywalizowało sześć dwuosobowych zespołów:
• Jakub Domagała i Dawid Kaszuba z Zespołu Szkól Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze. Uczniowie przygotowali filet z pstrąga kłodzkiego na pałeczkach fasolki z musem z groszku i kawiorem marchewkowym oraz piersi z perliczki na musie dyniowo-pomarańczowym z kandyzowanymi figami.
• Michał Kantor i Kinga Mulawka z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Zaprezentowali pstrąga wędzonego w orzechach laskowych z sałatą jesienną i musem gruszkowym oraz perliczkę na puree z dyni i grzybami leśnymi i śliwkowym teryiaki.

• Marlena Mrowicka i Agata Jarząb z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Międzyborzu. Uczennice przygotowały tatara z pstrąga na musie z awokado oraz pierś z perliczki w boczku z karmelizowanymi buraczkami.
• Daria Komar i Dawid Michalski, reprezentujący Zespól Szkól Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy, przyrządzili ceviche z pstrąga i udka perliczki faszerowane ślimakami z sosem korzennym.
• Klaudia Nowak i Szymon Jakubasz z Zespołu Szkól nr 7 w Wałbrzychu zaprezentowali roladki z pstrąga z łososiem i sosem kaparowo-winnym oraz perliczkę podaną z jęczmiennym kaszotto z aromatem sosny.
• Jakub Piotr Czyżewski i Krzysztof Ozga z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu przygotowali galantynę z pstrąga z sosem szafranowo-limonkowym oraz perliczkę marynowaną w miodzie i lubczyku z sufletem z kaszy jaglanej.

Jury, w składzie: Grzegorz Pomietło, Robert Poliński i Krystian Skwierz, oceniało nie tylko smak, sposób podania i dekorację potraw, ale również inwencję twórczą młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz, oczywiście, zgodność z tematem. Jurorzy przyznali następujące nagrody:
1. miejsce – Klaudia Nowak i Szymon Jakubasz z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu. Uczniów przygotował do konkursu Rajmund Królik.
2. miejsce – Michał Kantor i Kinga Mulawka z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Opiekunem była J. Klepuszewska.
3. miejsce – Daria Komar i Dawid Michalski, reprezentujący Zespól Szkól Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy. Przygotowani przez S. Krzywdę.
Dolnośląskie specjały można było podziwiać podczas uroczystej Gali, w trakcie której p. Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych, Małgorzata Frydel, pogratulowała wszystkim uczestnikom konkursu, a w szczególności jego laureatom. My również serdecznie GRATULUJEMY!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Potrawy Regionalne
.
Dolfil