Kuchnia Wrocławia - Regionalny konkurs w ZSG
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 14 Listopad, 2016

Regionalny konkurs w ZSG

Zadaniem VII edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”, rozegranego w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, było przygotowanie przystawki i dania głównego, których komponentami były dolnośląskie produkty regionalne i tradycyjne.
Komponentem głównym przystawki były sery ślubowskie: podpuszczkowy niedojrzewający z czarnuszką i kozieradką oraz parzony – grillowy. Natomiast składnikami dania głównego – polędwiczka wieprzowa oraz jabłka i/lub sok jabłkowy z Maciejowego Sadu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Komisja konkursowa, w skład której wchodziło czterech szefów kuchni wrocławskich restauracji – Mariola Monczak (Pod Papugami), Zbigniew Koźlik (HP Park Plaza), Grzegorz Pomietło (ArtHotel) i  Krystian Skwierz (Papateria) – tym razem zgodnie przyznała, że po raz pierwszy konkurs miał wyrównany poziom. Dlatego przyznano aż pięć nagród! Różnica w punktacji była naprawdę minimalna. I tak:
1. miejsce zajęli Kinga Mulawka i Michał Kantor (ZSG we Wrocławiu). Jurorzy docenili smak amuse-bouche, czyli przystawki wielkości dwóch kęsów. Jest to poczęstunek proponowany przez szefa kuchni, jednakowy dla wszystkich gości przy stole. Kinga i Michał zaproponowali w tej roli grillowane halloumi z pietruszkowym pesto z orzechami laskowymi i żurawinami. Na laur pierwszeństwa zasługiwał także  krem serowo-dyniowy z chipsem z parmezanu oraz polędwiczki wieprzowe z glazurą jabłkową z faszerowaną kapustą włoską na jabłkowym purée.
2. miejsce  przypadło w udziale Klaudii Stachowiak i Marii Szulc (Zespół Szkół Ekonomicznych w Głogowie). Dziewczyny przygotowały roladki z grillowanej cukinii i sera ślubowskiego, wędzonego łososia i mango oraz polędwiczkę wieprzową w szynce parmeńskiej.
3. miejsce zajęli Weronika Hulecka i Michał Musiał (Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy). Drużyna przygotowała kaczkę miodowo-czosnkową z serem ślubowskim oraz polędwicę wieprzową karmelowo-jabłkową.
Tym razem jurorzy uhonorowali nagrodami także zdobywców czwartego i piątego miejsca, a byli to:
4. miejsce – Dominika Kułakowska i Mateusz Katra (ZSG we Wrocławiu), którzy przygotowali walce serowe na ziemi z orzechów z czerwonym sosem oraz polędwiczkę marynowaną w soku jabłkowym na białym purée z puszystym musem borowikowym.
5. miejsce – Wioletta Partyńska i Dawid Ajs (Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu). Drużyna przygotowała sery na jadalnej ziemi z sosami wiśniowym i pomarańczowym oraz polędwiczki wieprzowe z musem z czerwonej kapusty, pyzy poznańskie, sos z czerwonego wina. 
W konkursie rywalizowało jeszcze sześć bardzo dobrze wyszkolonych zespołów: Nikola Warchol i Jakub Olkowicz (Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze); Roksana Ciarach i Klaudia Ścieżka (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ludowie Polskim); Jonatan Muzyka i Maciej Mogiliński (Zespół Szkół Zawodowych w Wołowie) oraz Jolanta Kosmalska i Angelika Kosmalska (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach); Agnieszka Gniwek i Mariola Dybich (Zespół Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie) i Magdalena Szulczyńska i Marlena Mrowicka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Międzyborzu.
Wszystkim uczestnikom zmagań konkursowych, a w szczególności Laureatom GRATULUJEMY!!!
Zdjęcia: Lidia Zalewska
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Regionalny konkurs w ZSG
.
Dolfil